fbpx
5 Boekentips tegen een Corona-dip

De dagen worden korter en donkerder. De straten en huizen worden optimistisch verlicht. Maar misschien voelt de gezellige lichtjessfeer voor jou tóch anders dan voorgaande jaren.

Nu Corona en de maatregelen al bijna een jaar duren, valt het allemaal tegen. De onvoorspelbaarheid kan het verlies van controle doen verliezen.

Een andere manier om naar deze lastige situatie waar jij je in bevindt te kijken, is dat je accepteert wat is. Acceptatie van het onvoorstelbare is een groot goed, een uitdrukking van pure kunst gemaakt door je ziel. Het levert je namelijk direct rust, vrede, liefde en harmonie op.

Wat zou jou kunnen helpen bij het accepteren?

Ik voel mij erg goed geholpen door boeken. En heel specifiek betekent dit: spirituele en zelfhulpboeken. Dit is mijn lijst van 5 boeken, die ik je van harte kan aanraden om je te laten helpen bij de kunst van acceptatie van de situatie, zoals die is.

 1. De Celestijnse Belofte (en Het Tiende Inzicht) – James Redfield
 2. De nieuwe aarde – Eckhart Tolle
 3. Awaken the Giant within – Tony Robbins
 4. The Hero – Rhonda Byrne
 5. Meesterschap in de Liefde – Don Miguel Ruiz

Ik hoop dat deze tips je helpen. Laat je het mij anders even weten, ok?

Mail mij gerust op: mail@dagelijks-geluk.nl.

Liefs, Bindia.

P.S. Vond je mijn blog interessant? Dan waardeer ik het enorm als je het deelt! En wil je geen van onze updates missen? Klik dan op onderstaande knop hier voor een automatische update van onder meer onze blogs.

Onze Nieuwe Visie

Perdiep Ramesar & Bindia Ramcharan

Wij nemen je graag mee in onze ‘nieuwe’ reis, die ons nieuwe inzichten heeft gegeven. En waardoor we nu een nieuwe visie gaan uitdragen. De wereld draait zoals gewoonlijk door en ondergaat allerlei veranderingen in een sneller tempo. Zowel positieve als negatieve veranderingen.

Hoe heb jij het afgelopen jaar beleefd?

Het afgelopen jaar was voor velen van ons turbulent. Het onmogelijke werd voor velen werkelijkheid door angst voor de uitgebroken pandemie. Veel mensen zijn gelukkig hoopvol gebleven, daar waar de ander de moed in de schoenen zakte. Velen voelen een sterk gevoel van angst, kwetsbaarheid en machteloosheid en handelen ook hieruit. Anderen geven toe aan de voorzorgsmaatregelen en wachten op het moment dat er een antwoord is op de bizarre werkelijkheid. Welke groep je ook toe behoort, dit was voor iedereen een onverwachte wending. Wat doe jij?

Hoe hebben wij het afgelopen jaar beleefd?
Waar deze situatie voor de één mogelijkheden schiep, vernietigde het voor de ander dromen, wensen en zelfs het ‘normale’ dagelijkse (sociale) leven. Dit jaar startten wij vol enthousiasme met onze jaarplannen en al snel werd duidelijk dat het anders zou uitpakken door de pandemie. Wij kozen ervoor niet onze plannen, maar de uitvoering ervan te veranderen. Want juist nu zijn er steeds meer mensen die onze hulp goed kunnen gebruiken. Hulp die wij met alle liefde willen blijven geven. Voor ons is de keuze om meer verbinding te maken, door quality time te besteden met ons klein, knus gezinnetje bijzonder fijn uitgepakt. En ook de belangrijke keuze om verbinding met onze deelnemers te versterken, ondanks de fysieke afstand die genomen dient te worden. Deze keuzes prikkelden onze creativiteit. Want hoe hebben we dit nu aangepakt? Door al in een vroeg stadium naast onze live Coachingsaanbod ook een hoog kwalitatief aanbod te doen voor Online Coaching. En wat hebben we toch fantastisch mooie resultaten geboekt zeg.

“Ik gaf mijn gemoedstoestand vóór de coaching een 5. Ik voelde me een wrak en ellendig. Na de coaching geef ik mezelf nu een 9 en ik wil naar de 10! Dit ga ik doen door iedere dag de oefeningen te blijven doen.”

Rosanna

“As a wife, mother and grandmother, and recovered stroke patient, I had a lot of anxieties and worries that I was carrying about my health , vitality and mindset. Thanks to the great sessions with Perdiep, I was able to deal powerfully and practically with the internal worries and stresses I was putting on myself. After each session with Perdiep I felt lighter and more joyful. The impact in my life is that I have more peace of mind and freedom from regrets and resentments, less worries about my health and my children and grandchildren’s future. Thank you Perdiep.”

Urmila, 67, Londen

Overtuigd door de enthousiaste reacties van de deelnemers maakten we een nieuwe visie. Een krachtige en professioneel Live en Online Coachingsaanbod voor een ieder die bereid is om te werken aan een positieve mindset, om zo voor een fijner en hogere kwaliteit van het leven voor zichzelf te realiseren. Hierover binnenkort meer. Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen via:

Of je nu wel of geen waarde hecht aan de veiligheidsmaatregelen (wij hanteren deze wel!). Of je voorstander bent van de kritische tegengeluiden tegen het huidige beleid laten wij in het midden.

Wij zijn er voor je, als jij wilt investeren in je grootste goed. Namelijk: jijzelf.

Wil je ons aan het werk zien? Meld je dan aan voor de Dagelijks Geluk Online Experience. Hier geven wij de kijkers een kijkje in onze keuken door impactvolle methoden te laten zien. En het is helemaal gratis!

Maar als jij voelt dat je helemaal klaar bent met de belemmeringen in jouw leven, en wil je ze op een fijne, duurzame en effectieve manier oplossen dan kun jij je meteen aanmelden voor onze ITT© Mentoring:

Of heb je interesse in onze Online Coaching?

Lieve groet,

Bindia & Perdiep.

5 Vragen om je Ware Geluk te ontdekken!

Door de koude, gure regen begint het buiten al behoorlijk herfstig te voelen, nietwaar?

We keren meer dan ooit in onszelf. Door het huidige veiligheidsmaatregelenklimaat buiten ons, kan dit opgelegd voelen. Dat begrijp ik. Maar misschien vind je binnen je gedachtegang ook de ruimte om te ervaren hoe het is om in jezelf te keren voor een bepaalde periode.

Mijn idee is hierbij om na te denken over wat nu écht belangrijk voor jou is. En dat zul je nergens anders vinden dan in je eigen interne wereld.

Het herfstseizoen dient zich hier uitstekend voor! Kijk maar naar het voorbeeld van de natuur. Die kleedt zich in warmere, diepere en fellere kleuren. De rillingen van de koude regen, die diepe emoties laten vibreren. De wind die zich aan je laat horen en je plaagt door de bladeren om je heen te blazen. De geur van de natuur die langzaam aan vergaat.

Is dit alles niet magisch? De herfst treedt in. En iedere bloem, boom, tak en blad weet dat het de aankondiging van de afloop van hun bestaan is. Gemoedelijk geeft ieder element in de natuur hieraan toe en werkt mee aan de afronding van deze cyclus. Zouden ze twijfels hebben, denk ik dan? Of misschien spijt van iets? Geen idee….

Wat ik wel weet, is dat voor het begin van een nieuwe lente, een gure herfst en een koude winter nodig zijn. En jij? Wat heb jij nodig om te zijn wie jij werkelijk bent?

5 Vragen om je Ware Geluk te ontdekken:

 • Ik ben het meest blij of gelukkigst als ik…..
 • Ik voel mij het meest content als ik…..
 • Het gevoel dat ik mijn Geluk volg als ik…..
 • Ik voel mij het levendigst als ik……
 • Ik geniet het meest van mijzelf als ik……

Liefs,

Bindia Ramcharan.

P.S. Vond je mijn blog interessant? Dan waardeer ik het enorm als je het deelt! En wil je geen van onze updates missen? Klik dan hier voor een automatische update van onder meer onze blogs.

TIP: Positioneer eerst jouw publiek bij jouw speech!

Opname video ‘Van Onzichtbaar naar Zichtbaar’ met Amiet Bhoera van Photo Designs in februari 2020.

In dit blog deel ik graag met jou de video ‘Van Onzichtbaar naar Zichtbaar’.
Deze video is een speech van mij van ruim 12 minuten. Maar deze is in delen opgenomen en gemonteerd. Dat heb ik niet voor niets zo laten doen.
Elke knip is een deel dat van belang is bij een toespraak.
In dit geval lopen de opbouw en de inhoud met elkaar samen.
In dit blog vertel ik over het eerste deel van mijn spreekbeurt.

Ik vertel in deze rede mijn reis van onzichtbaarheid – mijn ontslag in 2014 als gevierde journalist – naar zichtbaarheid nu als coach, mentor en trainer. Hiermee geef ik je een inkijkje in een deel van mijn leven waar ik jarenlang niet mee naar buiten kwam, omdat het toen een grote schaduw op mijn leven wierp.


Maar ik begin mijn verhaal niet meteen met mijn persoonlijke verhaal. Nee, ik begin met mijn toehoorders, mijn publiek. Ik vertel ze waarom ze naar mij zouden moeten luisteren. Waarom mijn verhaal interessant is voor hen. Nog niet met mijn eigen verhaal, maar door situaties te schetsen waarin mijn publiek zou kunnen zitten. Ik positioneer mijn publiek en daarmee mijn speech!

TIP: Positioneer aan het begin van jouw toespraak jouw publiek en daarmee jouw speech!

Dat doe je door te beginnen met de pijn die jouw luisteraars zouden kunnen hebben, of die ze anders wel om zich heen zien in hun omgeving. Op deze manier pak je voor dat specifieke publiek de interesse. En als je die ‘positionering’ goed aanpakt, is de kans groot dat het grootste deel – zo niet: iedereen – benieuwd wordt naar wat jij verder te vertellen hebt.

Bij het positioneren is het belangrijk dat je weet voor wie je spreekt.
Dus: ken je publiek!

BONUSTIP: Ken je publiek!

Zoek van te voren uit wat voor publiek je hebt – wie er zijn uitgenodigd en wie er zouden kunnen komen – en pas jouw ‘positionering van het publiek’ – dus het eerste deel van jouw speech – daarop aan.

Kijk en luister naar mijn speech en let op mijn ‘positionering van mijn publiek’, door de video hieronder te downloaden:

Veel kijk- en luisterplezier!

Veel Dagelijks Geluk!

Lieve groet,

Perdiep Ramesar.

Kwetsbaarheid kan pijn doen!

Ik vertel mijn cliënten om zorgvuldig te zijn met wie zij hun pijnverhaal delen. Met wie je kwetsbaarheid deelt, en hoe kan enorm veel invloed hebben op jouw mate van vertrouwen in de ander, maar ook op je zelfvertrouwen.

Als we gekwetst zijn, willen we troost en begrip. En dat is helemaal goed. Dit kan zeker helpend zijn voor je. Maar als wij ons pijnverhaal vooral aan zoveel mogelijk mensen willen vertellen om een ander de schuld te geven, dan is er een ander doel. Waarbij je het gevaar loopt om niet alleen als slachtoffer neergezet te worden, maar ook dat je te maken krijgt met anderen die niet per sé met jouw pijn kunnen omgaan. Wees dus zorgvuldig met jouw kwetsbaarheid.

Met wie kun je dan wel je kwetsbaarheid delen?

Geïnspireerd door Brené Brown, deel ik hier de 6 soorten mensen met wie je je pijnverhaal NIET kunt delen:

 • Een vriendin die na het luisteren van jouw pijnverhaal door jou gerustgesteld moet worden.
 • Een vriendin die medelijden met je gaat krijgen: ‘Arme jij’.
 • Een vriendin die haar teleurstelling in jou uit. ‘Dat had ik nou niet van jou verwacht’.
 • Een vriendin die jou vraagt hoe je het zover hebt kunnen laten komen.
 • Een vriendin die jou na het luisteren van jouw pijnverhaal vertelt dat het vast wel meevalt.
 • Een vriendin die tegen je zegt dat jouw pijnverhaal niets is vergeleken met wat haar is overkomen.

Mijn advies is echt dat je je pijnverhaal en kwetsbaarheid deelt met mensen die jou al hebben bewezen dat ze het waard zijn om met jouw verhaal om te gaan. Die bijvoorbeeld tegen je zeggen: “Ik ben er voor jou. Wat kan ik voor je doen?”

Ik hoop dat dit advies jou helpt te voorkomen dat je vertrouwen beschaamd wordt. Zorg dat je 1 a 2 mensen met wie je een waardevolle vriendschap hebt, van wie je weet dat ze respectvol met jouw emoties omgaan. 

Dat geldt ook voor je negatieve emoties die ontstaan zijn doordat je iemand, iets of jezelf niet kunt vergeven. Het wordt vaak wel begrepen als je je slachtoffer voelt en je de dader wilt aanwijzen. Maar vaak is dit niet de oplossing voor het loslaten van negatieve emoties waar je in vast komt te raken. 

Stel, dat je negatieve emoties wel hebt besproken met jouw kring van vertrouwelingen, maar heeft dat je nog geen soelaas gebracht, denk er dan eens over na of je hulp wilt om te leren vergeven? Want die hulp is er! 

Kijk op www.dagelijks-geluk.nl/vergeving om meer te lezen over de hulp die ik aanbied. 

Vond je mijn blog interessant? Dan waardeer ik het enorm als je het deelt! En wil je geen van onze updates missen? Klik dan hier voor een automatische update van onder meer onze blogs. 

Lieve groet,

Bindia.

Gandhi, en zijn angst voor het ‘Spreken in het Openbaar’

Mohandas Karamchand Gandhi

Iedereen kent Mohandas Karamchand Gandhi (Mahatma Gandhi) als een man die met zijn geweldloze ideeën, zijn publicaties en zijn spreekvaardigheid India in de vorige eeuw de onafhankelijkheid heeft bezorgd. Zijn ideeën echoën nog immens sterk voort.

Hij inspireerde andere groten der aarde, zoals Nelson Mandela en nog recenter de Amerikaanse president Barack Obama. De eerste ‘zwarte’ president gebruikte de woorden van Gandhi zelfs als zijn motto voor zijn campagne: ‘Wees de verandering die jij wilt zien in de wereld’. Nogmaals, zijn ideeën en zijn woorden trillen nog lang na in deze wereld, zowel in de Westerse, Zuidelijke als Oosterse continenten. Maar weten jullie dat Gandhi een heel verlegen man was die niet in het openbaar durfde te spreken?

Daar is hij open over in zijn eigen autobiografie. Hij vertelde dat hij zo verlegen was, dat hij zelfs anderen zijn teksten bij vergaderingen en bijeenkomsten liet voorlezen. Gandhi voelde zich niet goed. Hij werd er zelfs onwel van. Zijn adem stokte en zijn hart klopte in zijn keel als hij aan de beurt was. Hij was ontzettend zenuwachtig en bang!

Hoewel je dat niet verwacht van iemand die zulke grote daden heeft verricht en daarmee zoveel volgelingen heeft gekregen. Het is een herkenbaar verhaal. Ook voor mij.

Toen ik mijn eerste spreekbeurt op school moest houden, ging ik voor mijn gevoel dood. Nee, niet 1 keer, maar duizend doden stierf ik al zwetend, hijgend, puffend en zuchtend. Mijn bovenlip was zo nat van zweet dat je jezelf er in kon zien alsof het een spiegel was. Mijn ademhaling ging zo tekeer, alsof die niet wist waar die naartoe moest en een uitvlucht zocht via mijn mond en neus tegelijk en voor mijn gevoel er ook nog lucht uit mijn oren kwam. Inderdaad, alsof ik overleed aan zuurstoftekort. En dat terwijl ik gewoon rechtop stond, levend en wel. Maar die stress, och, die stress, zorgde ervoor dat ik mijn spreekbeurt – die ik goed had voorbereid – hakkelend doorworstelde, haast kruipend, het was hemeltergend.

Spreken in het openbaar, voor publiek, is nummer 1 angst voor mensen. Het is een vaardigheid die tegenwoordig handig is voor iedereen. Iedereen moet wel een keer een spreekbeurt, presentatie, discussie, vergadering, verjaardagsspeech of een grafrede houden. Daarom besteed ik met Dagelijks Geluk extra aandacht aan deze vaardigheid.

Vorige week heb ik de resultaten van mijn vragenlijst over ‘Spreken in het Openbaar’ gepubliceerd.
Daarin stonden een aantal opmerkelijke zaken. Onder meer dat de deelnemers aan de vragenlijst het meest interesse hebben in ‘Presententatietechniek’ en ‘Storytelling’ bij een training ‘Spreken in het Openbaar’. Er waren wel degelijk mensen die ook kozen voor ‘Mindset’ maar dit onderdeel scoorde lager dan de andere twee.

In deze korte video deel ik met jou waarom ‘Mindset’ wel zo ontzettend belangrijk is bij het ‘Spreken in het Openbaar’. Kijk en luister maar…..

Veel Dagelijks Geluk!

Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk!

Kun je opnieuw leren vertrouwen?

Ja, ik heb opnieuw leren vertrouwen. Te beginnen bij het leren vertrouwen van mijn eigen intuïtieve gevoel, vertrouwen in mijn beslissingen, vertrouwen dat ik het geluk waard ben.

Dit ging niet zonder meer. Het was een reis met veel tegenslagen, maar wel eentje waarbij ik mijn doel helder voor ogen heb gehouden, namelijk: ik geloof erin dat ik alle geluk waard ben.

Tijdens deze reis heb ik verschillende technieken leren gebruiken om mijzelf te helpen helen en te (her)waarderen. Ik heb een mooi resultaat bereikt. Ik voel mij namelijk alle liefde en geluk dubbel en dwars waard. Ik ben de mensen en technieken erg dankbaar voor mijn prachtige resultaat. En nu is het mijn beurt om de lessen door te geven aan mensen die zich ook willen bevrijden van wrok en verbittering, omdat ze vinden dat ze liefde en geluk verdienen.

Wanneer is het juiste moment om te vergeven?

Nu, is het moment om uit de schaduw van pijnlijke herinneringen te stappen en in jouw licht te staan. Alleen jij kunt beslissen, wanneer jij dit voor jezelf begint. Hoe eerder, hoe beter natuurlijk, want waarom zou je jouw kostbare leven nog verder negatief laten beïnvloeden?

Hoe kun je beginnen met het leren vergeven?

Er zijn zoveel manieren, methoden en technieken. Velen hebben deze weg al bewandeld en hebben ook oplossingen gevonden. Zo heb ik dat ook.

En nu ben ik zover dat ik dit live met je kan delen.

Ik wil alle kennis die ik heb opgedaan over Vergeving voor iedereen die zich nu klaar voelt om oude pijnlijke emoties los te laten, en in te ruilen voor zelfliefde en geluk.

Wil jij ook meer (zelf)liefde en geluk?

Kom dan naar de Live Vergevings Workshop op zondag 20/09/2020.

Deze dag staat in teken van jou en jouw strijd met je negatieve emoties. Die jij op deze overwinnen!

Klik hier op de link om je aan te melden:

https://dagelijks-geluk.nl/winkel/live-vergevings-workshop/

Of kies voor een 1-op-1 traject voor individuele aandacht. Laat mij jou deskundig coachen en mentoren door jouw proces.

https://dagelijks-geluk.nl/winkel/individueel-vergevingstraject-webinar/

Veel liefs,

Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk!

En de resultaten zijn……

Ongeveer twee weken geleden heb ik een vragenlijst over ‘Spreken in het Openbaar’ uitgestuurd.
Ook heb ik die vragenlijst via social media gedeeld. Ik ben ontzettend dankbaar dat vele volgers, likers en lezers die vragenlijst hebben ingevuld.

Eén hoofdconclusie kan ik alvast trekken: ‘Spreken in het Openbaar’ is volgens vele (inter)nationale onderzoeken ‘Angst nummer 1’ en dat blijkt ook uit de antwoorden van de vragenlijst. Daarbij komen zowel mentale als fysieke ongemakken om de hoek kijken met negatieve gedachten, belemmerende overtuigingen en nare gevoelens.

Geslacht:
Zowel mannen als vrouwen hebben deelgenomen aan de vragenlijst. Merendeel vrouwen. Het verheugd mij ontzettend dat beide geslachten geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.

Leeftijd:
De vragenlijst is ingevuld door respondenten tussen de 18 en 67 jaar oud. Wat mij opviel, was dat de meeste respondenten in de leeftijd zitten tussen de 30 en 67 jaar. Daarmee lijkt het dat het ‘Spreken in het Openbaar’ ook op ‘volwassener’ leeftijd belangstelling heeft en leeft bij de mensen.

Ervaring:
Opmerkelijk is, dat niemand die de vragenlijst heeft ingevuld ‘geen enkele ervaring’ had met het ‘Spreken in het Openbaar’. Iedereen had variërend van ‘een klein beetje’ tot ‘zeer veel ervaring’.

Professioneel of privé:
De meeste respondenten ‘Spreken in het Openbaar’ voor hun werk. Daarna volgden voor velen ook privé en hobby. Hieruit blijkt dat het ‘Spreken in het Openbaar’ tot één van de werkzaamheden behoort.

Stress voor én tijdens het ‘Spreken in het Openbaar’:
Uit deze vragenlijst blijkt dat meer dan de helft van de respondenten stress ervaren vóór het ‘Spreken in het Openbaar’. Dat varieert van ‘zeer veel stress’, ‘behoorlijk gespannen’ tot ‘een beetje stress’. De rest van de deelnemers ervaren ‘gezonde spanning’. Er was niemand in deze vragenlijst die geen stress of spanning ervaart vóór het ‘Spreken in het Openbaar’.

De meesten hebben vóór het ‘Spreken in het Openbaar’ last van negatieve gedachten en gevoelens. Ze hebben faalangst, bang dat hun presentatie in de soep loopt, angst om hun tekst te vergeten tot aan de vrees dat ze voor hun publiek onbegrijpelijk zijn. Maar ook belemmerende overtuigingen als: ik ben niet goed genoeg, willen mensen wel naar mij luisteren en kan ik dit wel, spelen een zeer belangrijke rol bij sprekers.

Tijdens het ‘Spreken in het Openbaar’ zelf ervaren meer mensen ‘gezonde spanning’ en waren er enkelen die geen stress of spanning ervaren. Toch heeft de helft ook tijdens een rede, spreekbeurt of toespraak last van stress en spanning.

De meerderheid van de respondenten heeft fysieke ongemakken. Sommigen moeten juist tijdens hun spreekbeurt plassen. Anderen hebben een snelle hartslag, bibberige stem en een slechte ademhaling. Hoofdpijn is ook een klacht die veelvuldig voorkomt bij de respondenten van deze vragenlijst.

Mindset, Presentatietechniek of Storytelling:
Meer dan de helft van de deelnemers wil een combinatie van Presentatietechniek, Storytelling én Mindset. Een kleinere groep is geïnteresseerd in alleen Presentatietechniek of Storytelling.

Hulp bij ‘Spreken in het Openbaar’:
Ongeveer tweederde van de deelnemers aan mijn vragenlijst wil graag hulp bij het ‘Spreken in het Openbaar’. Een kleiner deel wil graag alleen hulp bij Storytelling. Een enkeling wil graag dat hun speech of presentatie wordt geanalyseerd, van feedback wordt voorzien en wordt bijgeschaafd.

Live, Online of Individuele training:
De meeste respondenten hebben de voorkeur voor een live training of een 1-op-1 individuele training in het ‘Spreken in het Openbaar’. Een klein groepje staat open voor een mix van live en online en slechts een enkeling voor alleen online.

Is er nu belangstelling voor een nieuwe training in ‘Spreken in het Openbaar’:
Ja, hebben veel deelnemers ingevuld. Opmerkelijk is dat sommigen al vóór een training ‘Spreken in het Openbaar’ ‘niet weten of ze wel durven’. Een deel hebben nu nog geen interesse in een training en willen het nog even aankijken. Sommigen antwoordden dat ze ‘misschien op termijn’ wel willen deelnemen aan een training.

De komende tijd besteed ik meer aandacht aan het ‘Spreken in het Openbaar’, omdat – zoals uit deze uitkomsten blijkt – daar veel mensen nog veel problemen mee ervaren. Daarom blijf ons volgen!

En, wat vind jij? Ben je verbaasd over de uitkomsten van deze vragenlijst?
Laat het mij weten, als je wilt!

Veel Dagelijks Geluk!

Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Veel Dagelijks Geluk!

Spreken als Barack Obama…..

Barack Obama

Barack Obama werd in 2009 de 44e president van de Verenigde Staten (VS) en bleef dat tot 2017. Tijdens zijn twee verkiezingscampagnes, zijn presidentschap en in de periode daarna wordt hij geroemd om zijn spreekvaardigheid. Zijn speeches zijn beroemd, zo niet legendarisch. Zijn meesterschap in het spreken werd (inter)nationaal bekend met zijn verhaal tijdens de Democratische Nationale Conventie in 2004. Er zijn verschillende boeken met zijn verzamelde toespraken gepubliceerd. Die van 2004 staat er altijd in.

Obama was toen relatief onbekend in de landelijke Amerikaanse politiek, maar liet daar een blijvende indruk na, die hem na een slimme verkiezingscampagne tot het presidentschap leidde. Maar hij is niet altijd een begenadigd spreker geweest.

Obama heeft het geleerd door veel te oefenen en door coaching van adviseurs, coaches en trainers die hem trainden in zowel zijn presentatie als zijn boodschap. Inhoudelijk heeft Obama altijd bekend gestaan om zijn grote (boeken)kennis. Maar dat is niet genoeg om een boodschap op het podium voor publiek over te brengen.

Bij communicatie gaat het maar om zo’n 10 procent om de werkelijke inhoud en 90 procent om intonatie en lichaamshouding. En dat had Obama nog niet in de vingers toen hij startte met zijn politieke loopbaan en daarvoor als docent aan de universiteit en als opbouwwerker in Chicago.

Obama kwam – blijkt uit verschillende biografieën over hem – arrogant over, betweterig en stijf. Er kwam als het ware een woordenstroom uit een kartonnen Barack Obama. Een belangrijk probleem dat Obama had, was dat hij geen contact maakte met zijn publiek.

Hij torende boven de mensen uit en keek letterlijk over de koppen heen. Dat gaf de mensen het gevoel dat hij zichzelf boven hen plaatste en dat hij het allemaal wel beter wist. Gelukkig is dat in de jaren erna veranderd, en leerde hij presidentieel spreken en ook daadwerkelijk de ‘leider van de vrije wereld’ zijn, zoals de Amerikaanse president ook wel wordt genoemd in de VS.

Maar was dat werkelijk arrogantie en betweterigheid, of lag daar iets anders achter?

Ik herken dit wel van Barack Obama, zonder mezelf met de Nobelprijswinnaar te willen vergelijken. Sprekers komen soms over zoals hij in zijn begintijd. Ook ik ben kwam eerder zo over in mijn communicatie met publiek. Ik keek mijn toehoorders niet aan, omdat ik niet geconfronteerd wilde worden met hun ‘kritische’ ogen. Althans, ik vreesde voor schuine blikken die mij maar niets vonden en dat ik dit aan hun ogen en gezichten zou zien. Dan maar die blikken zoveel mogelijk ontwijken en vermijden. Ik keek dan over hun hoofden heen naar een muur of een lege hoek of zelfs een lege stoel. Langs en over iedereen heen, dus.

Waarom ik dat deed, heb ik net beschreven. Maar ik moet er wel bij vertellen dat mensen mij dit hadden getipt. En ik heb begrepen dat veel mensen dit zo hebben geleerd: kijk de mensen maar niet aan, als je niet durft, kijk maar over of langs hen heen naar de muur achter het publiek.

Is dat een goede tip? Nee, zeker niet! Dat heb ik uit mijn eigen ervaring en die van anderen geleerd. Als je wilt dat jouw boodschap overkomt, dien je verbinding te maken met jouw publiek. Om goed te spreken in het openbaar is mindset erg belangrijk. Hoe voel jij je? En hoe verbind jij je met jouw toehoorders? Jouw publiek prikt zo door jouw vernislaagje heen. De verbinding moet echt zijn, wil je jouw publiek écht raken. Kijk ze dus aan……

Ik ben een training ‘Spreken in het Openbaar’ aan het ontwikkelen, waarin ik – naast andere zeer waardevolle en praktische onderdelen – het ‘oogcontact’ en ‘verbinden met het publiek’ meeneem.

Hoe ervaar jij het ‘Spreken in het Openbaar’ en help jij mij om een effectieve training te ontwikkelen? Wil je dan deze vragenlijst voor mij invullen, alsjeblieft?

Veel Dagelijks Geluk!

Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk!

P.S. Hierbij deel ik ook graag met jullie een opname van de beroemde speech van Barack Obama tijdens de Democratische Nationale Conventie in 2004: https://www.youtube.com/watch?v=ueMNqdB1QIE

3 Belangrijke tips om te schrijven!

Stel, je wilt nu eens echt jouw verhaal opschrijven. Je gaat achter jouw laptop zitten, doet hem aan, en klikt op Word. En dan zie je het witte, lege scherm. Welk gevoel bekruipt jou dan?

Raak je gestresst, krijg je hoofdpijn, bonkt je hart jou in de keel? Heb je een blackout? Weet je niet meer wat je wilde optekenen? Heb je de neiging om je laptop dicht te klappen en weer over te gaan tot de orde van de dag?

Weest gerust, dat is niet raar. Veel mensen hebben angst voor het witte vel. Zo’n leeg scherm of wit vel papier kan behoorlijk intimiderend zijn voor iemand die nog geen dagelijkse schrijver is en zich daar onzeker over voelt. Want, je moet jezelf blootgeven. Je moet jouw woorden geven aan dat witte scherm. Maar welke woorden dan? En wie ben ik dat ik mijn woorden aan het lege vel geef?

Vragen die geen van allen onbekend zijn. Veel schrijvers, ook die ervaren zijn, hebben hier weleens last van. Ervaren schrijvers kennen het fenomeen ‘writer’s block’. Zij hebben dan een blokkade. Ze weten niet meer wat ze moeten schrijven. Inspiratieloos zijn ze dan. Maar niets is minder waar. Iedereen kan altijd schrijven, daar geloof ik in. Ik deel graag een drietal tips met jou die van belang zijn voordat je gaat schrijven.

 1. Weet waarom je wilt schrijven en dat die ‘waarom’ – jouw WHY? – belangrijk genoeg is om aan de slag te gaan. Ook als je voor jezelf schrijft in je dagboek of journal.
 2. Voel je goed (genoeg) om het creatieve proces van schrijven aan te gaan. Goed (genoeg) in de zin van dat je de rust hebt om je te focussen op dat witte vel.
 3. Vertrouw het papier. Want, als jij het papier vertrouwt, vertrouwt het papier jou! Het witte vel is er om jou te dienen. Als jij het vertrouwt, komt het goed. Het lege scherm heeft geen oordeel en doet wat jij wilt.

Vertrouw het papier, dan vertrouwt het papier jou!

Perdiep Ramesar, coach & trainer

Om deze tips nog meer kracht bij te zetten en jou verder te helpen met jouw schrijfproces, deel ik graag ook een GRATIS ‘Intentie Meditatie’. Deze meditatie helpt jou om richting te vinden, jouw ‘waarom’ te vinden en jouw kalmte te bewaren.

En als je er klaar voor bent, schrijf jij jouw inspirerende verhaal en stuur je het naar ons op. Wij lezen het graag en wie weet publiceren wij jouw inspiratie wel op Dagelijks Geluk!

Lees meer over onze Inspiring Stories op:

Veel Dagelijks Geluk!

Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Iedereen is uniek, en heeft dus unieke eigenschappen, talenten en een uniek verhaal.

Echter, kiest niet iedereen ervoor om die uniekheden te onderzoeken. Veel mensen vinden dit eng. Dat begrijp ik ook wel, want het is een inwaartse zoektocht. Die heel boeiend en fascinerend kan zijn, maar tegelijkertijd ook spannend, want van te voren kan niemand jou vertellen wat je aantreft. Of waar naar je op zoek moet gaan.

Wellicht vind je binnen jezelf dingen die je herkent, omdat het lijkt op wat je bijvoorbeeld bij je ouders of jouw rolmodellen hebt gezien. Of integendeel, je merkt dat je diep in het hart altijd al iets heel anders wilt, dan in je directe omgeving gangbaar is. Eng of niet, de behoefte om dit onderzoek te doen blijft. Ken je het gevoel van weer eens wat anders, iets nieuws en boeiends? Dit komt daar vandaan.

Ken je de momenten, waarin een ander jou complimenteert of jou beschrijft met positieve  eigenschappen van jou, maar die je jezelf niet meteen zou toeschrijven? Deze unieke krachtige persoonlijke eigenschappen laten zich niet tegenhouden en laten zichzelf zien aan de ander zonder dat jij je er misschien bewust van bent. Mocht je volgende keer weer zo’n compliment ontvangen, ga dan op zoek naar waar het vandaan komt. Uit welke behoeften en verlangens is deze mooie eigenschap nu gestroomd?

Iedere zoektocht naar wat er diep in je hart zit, is dus uniek en dus de moeite waard. Waard om te onderzoeken, om te delen door het te vertellen en zelfs om het een keer neer te ‘pennen’. Het is een manier om de behoefte naar je zoektocht uiting te geven.

De meest voorname behoefte van de mens is dat ieder mens gezien wil worden. Gezien om wie zij is, wat ze kan, en wat ze wil.

Er worden 6 vormen van behoeften beschreven:

 • Zekerheid & Veiligheid
 • Onzekerheid & Variatie
 • Erkenning & Belangrijkheid
 • Liefde & Verbinding
 • Groei
 • Bijdrage leveren

In de learnsheet ‘6 Fundamentele Behoeften’ gaat Perdiep hier uitgebreider op. Interesse download het dan hier GRATIS.

Veel Dagelijks Geluk!

Fijne dag en liefs,

Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk.

En de resultaten zijn…..

Ik heb ongeveer 2 weken geleden via Facebook een enquête gehouden bij onze volgers over vergeving. Verschillende mensen hebben de online enquête ingevuld met interessante resultaten. In deze blog zet ik de belangrijkste en opvallendste resultaten op een rij voor jou.

Man versus Vrouw

Van de mensen die hebben meegedaan met de enquête was het merendeel vrouw.  Als ik dan kijk naar de volgers van Dagelijks Geluk is dit heel herkenbaar, omdat de meeste volgers vrouwen zijn. Geen verrassing dus!

Wie heeft er nog meer last?

Meer dan de helft van de mensen heeft nog steeds last van het niet kunnen loslaten van negatieve emoties. Stel je eens voor hoe hun leven er uit kan zien als zij dat wel leren doen?

De meeste mensen ervaren na het proces van vergeving dat er een last van hun schouders is afgevallen. Positieve emoties en gedachten zijn er vaker en veel meer. De meeste mensen zijn hoopvoller en gaan het leven met een fijner gevoel tegemoet.

To Forgive or not to Forgive

De meeste mensen willen vergeven. Dat is mooi. Een klein percentage wil dit niet en vindt het goed zo. Het is voorstelbaar dat gedane zaken geen keer meer nemen en dat je beslist om het zo te laten. Hier zit wel het ‘gevaar’ in dat de emoties die misschien niet opgelost zijn door jouw besluit kunnen terugkomen. Of jou onbewust blijven beïnvloeden. Bijvoorbeeld, wanneer je vertrouwen in je intieme relatie is beschaamd. Wanneer je dan een nieuwe liefde leert kennen je bij jezelf toch nog wantrouwen opmerkt.

Bovendien hebben negatieve emoties die aanhouden, grote gevolgen voor je fysieke en psychische gesteldheid. Zoals bijvoorbeeld stress, depressie, hart- en vaatziekten, aanhoudende vermoeidheidsklachten, et cetera.

Kwetsbaarheid

83,3% zegt over zichzelf dat het praten over vergeving misschien lastig is en dat ze het niet hebben geprobeerd! Dit percentage verraste mij wel degelijk! En zette mij aan het nadenken.

Zou het spreken over vergeving misschien lastig zijn, omdat het minder normaal is dan boos zijn?

Als je zegt dat iemand wilt vergeven i.p.v. met gelijke munt betaald zetten of deze persoon afwijzen kan betekenen dat anderen je zwak vinden?

Of is sowieso het open en blootleggen van je pijn te kwetsbaar voor je?

Ik kan mij alles bij deze veronderstellingen voorstellen.  En jij? Wat vind jij van de uitkomst van de vragen over vergeving?

Deel je met mij jouw kijk hierop? Ik ben er erg benieuwd naar en kijk uit naar jouw visie op vergeving.

Veel Dagelijks Geluk!

Liefs,

Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk.

Vertrouw het papier…..

Vertrouw het papier en het papier vertrouwt jou, zeg ik steevast tegen mijn Britse cliënt die ik coach bij het schrijven van zijn eerste boek. “Trust the paper and the paper will trust you.”

Ik heb deze motiverende woorden zo vaak bij hem herhaald, dat deze zin voor hem een positief ‘anker’ is geworden. Telkens als hij een onzeker moment heeft bij de online coachingssessie bouw ik mijn verhaal richting de climax op, namelijk naar dat ene zinnetje dat hem vleugels geeft.

Maar ik geloof niet dat deze woorden alleen voor hem werken, maar voor iedereen. Want het is waar: wanneer jij het papier vertrouwt, vertrouwt het papier jou. Datzelfde geldt voor het witte scherm. Dat vel blijft wit, omdat jij jouw mooie verhaal niet toevertrouwt aan het witte vlak. Terwijl dat witte vlak er voor jou is. Het wacht op jouw woorden, op jouw ervaringen, op jouw inspiratie, klaar om te bewaren en om vanaf daar die met de wereld te delen.

Misschien voel jij angst voor dat witte vel. Net zoals velen de angst hebben om te spreken voor publiek, ben jij misschien wel bang om jouw verhaal op te schrijven. Wees gerust, je bent niet de enige. Er zijn veel vrouwen en mannen die een verhaal in zich hebben, vele anderen zouden kunnen inspireren, maar het papier vrezen. Zij schrijven het niet op.

Echt zonde vind ik dat, want als hun en jouw verhaal niet wordt opgeschreven, gaan ze verloren. Terwijl jij zoveel anderen met jouw verhaal kunt inspireren en ze mooie lessen kunt leren. Immers, jouw lessen die jij tijdens een bepaalde gebeurtenis hebt geleerd, kan ook leerzaam zijn voor anderen die iets soortgelijks meemaken. Ik geloof dat we van alle ervaringen leren en dat we met die lessen, die ervaringen, de wereld telkens een beetje mooier kunnen maken. Jij ook.

En als anderen het niet doen, wil nog niet zeggen dat jij het niet hoeft te doen. Je kent vast wel de opmerking die ouders vaak maken: “Doe jij dit, omdat anderen het ook doen? Dus als die ander in de sloot springt, doe jij dat dan ook.”

Maar jij bent uniek en jij hebt jouw eigen unieke verhaal. Je hoeft daarom niet te vrezen dat mensen het ‘onzin’ vinden. Immers, jouw verhaal is jouw verhaal en niet dat van iemand anders. En alleen jij kunt dit delen. Wees gerust, mensen zullen zichzelf of hun situatie zelfs in jouw unieke verhaal herkennen.

En: jij bent het waard! Ja, jij bent het waard om jouw verhaal te delen. Er is altijd wel iemand die het wil lezen en ervan kan leren. Maar, denk je nu vast, dan moet ik wel gaan schrijven, maar ik durf niet!

Dan zeg ik opnieuw: “Vertrouw het papier en het papier vertrouwt jou.”

Begin met schrijven en doe dat in een fijne, veilige sfeer. Wanneer je wilt schrijven voor anderen, is het van belang dat jij je goed voelt. Vergeet niet, een fijne, veilige sfeer begint bij jezelf!

Daarom neem ik jou graag mee op reis naar jouw schrijfwereld. Volg de stappen hieronder, neem de rust en de tijd ervoor en je zult jezelf zien als de schrijver van jouw verhaal:

 • Ga rechtop zitten met beide voeten op de grond.
 • Leg je handen op je schoot of op je bovenbenen met je handpalmen open naar boven.
 • Sluit jouw ogen.
 • Adem 5 keer heel diep in naar je buik en adem heel rustig alle lucht weer uit je buik.
 • Alle gedachten die in jou opkomen, laat je voorbij gaan.
 • Je beoordeelt die gedachten niet, je veroordeelt ze niet, ze gaan gewoon voorbij.
 • Ontspan jouw lichaam stap voor stap van kruin naar teen.
 • Ontspan jouw voorhoofd.
 • Ontspan je oogleden.
 • Ontspan je wangen.
 • Ontspan je kaken.
 • Ontspan je schouders en je armen.
 • Ontspan je bovenbenen.
 • Ontspan je onderbenen en jouw voeten.
 • Beeld je nu in dat je op jouw favoriete plek bent.
 • Alle gedachten die in jou opkomen, laat je voorbij gaan.
 • Je beoordeelt die gedachten niet, je veroordeelt ze niet, ze gaan gewoon voorbij.
 • Dat kan thuis zijn in een kamer, dat kan buiten zijn in de natuur of op het strand.
 • Het kan in een bos zijn, of in de stralende zon. Beeld je nu jouw favoriete plek in.
 • Wat is jouw favoriete plek. Daar ben jij nu.
 • Je loopt in jouw favoriete plek en je voelt je vrij, vredig en veilig.
 • Je kijkt verwonderd om jou heen en je ziet allemaal mooie kleuren.
 • Je voelt allemaal fijne sensaties.
 • Je komt nu bij een trap aan, waar je vanaf gaat lopen.
 • Stap voor stap, trede voor trede.
 • Je bent nog steeds verwonderd en je bent nieuwsgierig naar waar de trap naartoe gaat. Die heerlijke sensaties voel je ook nog steeds.
 • Alle gedachten die in jou opkomen, laat je voorbij gaan.
 • Je beoordeelt die gedachten niet, je veroordeelt ze niet, ze gaan gewoon voorbij.
 • Stap voor stap kom je onderaan de trap.
 • En je ziet daar een prachtige tafel die daar klaar staat voor jou.
 • Die tafel is voor jou.
 • Het is een schrijftafel.
 • Op die schrijftafel ligt papier met prachtige pennen.
 • Maar ook een laptop.
 • Je mag kiezen waarop je wilt schrijven.
 • Pen en papier of een laptop.
 • Er staat bij die tafel een heerlijke stoel.
 • Waar je rechtop, maar volledig veilig en relaxt op kunt zitten.
 • Op precies perfecte hoogte. Je kunt beide voeten op de grond zetten.
 • En alles ligt klaar om te starten met schrijven.
 • Je voelt je goed, je voelt warmte in je hart.
 • Je vingers kriebelen.
 • Ze moeten bewegen.
 • Ze willen schrijven.
 • Begin.
 • Nu.

Met deze visualisatie kun jij elke dag starten met jouw verhaal, wanneer jij maar wilt, wanneer jij het fijn vindt.

En nogmaals: vertrouw het papier en het papier vertrouwt jou!

Start met schrijven en het verhaal komt vanzelf.

Veel plezier en succes!

Veel Dagelijks Geluk!

Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk.

5  Persoonlijke redenen om jouw verhaal op te schrijven

Passeert meer dan eens in jouw gedachten dat het een goed idee is om jouw verhaal te delen door het op te schrijven? Maar laat je het los, omdat je niet goed weet waarom?

Lees dan verder voor 5 supergoede motiverende persoonlijke redenen om jouw verhaal op te schrijven.

Your life matters too!

Iedereen kent problemen. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw en kind, niets of niet blijft gespaard. Wat dat betreft zijn we vrijwel hetzelfde. Iedereen doet dit op zijn of haar unieke manier. Het probleem kan dan wel heel universeel lijken, maar niemand anders is hier mee omgegaan zoals jij. Dus deel jouw unieke ervaring, want deze mag er ook zijn!

Pass it Forward

Is jouw leven een aanéénrijging van ups en downs waarvan je de highlights wilt doorgeven? Dan kan dit zomaar één van de mooiste nalatenschappen die je overdraagt aan de volgende generatie.

Innerlijke reis

Schrijven kan enorme rust met zich meebrengen. Wel eens gehoord over iets van je af schrijven? Het helpt om jezelf te zien in het verhaal dat je dagelijks leeft. Een terugblik naar oude keuzes, waarom het leven nu is zoals het is, en wat je voor jezelf ziet. Ontdek al schrijvend wie jij bent.

Zou het helpen?

Zoals eerder gezegd, zijn er nu mensen die exact op dezelfde plek staan in hun leven waar jij ooit hebt gestaan. Nu een poosje verder, kijk je tevreden terug naar hoe jij zaken toen hebt beantwoord. Deze ervaringen en kennis zouden voor mensen die nu met dezelfde problemen worstelen zoveel herkenning kunnen oproepen, dat het goud waard is.

De laatste puntjes op de i

Ken je het gevoel dat er zovéél is gebeurd? Te veel om op te noemen? Precies dat gevoel kun je tot uiting laten komen op je (virtuele) blad door het allemaal op te schrijven. Dit is overigens een effectieve manier om zaken en/of hoofdstukken in het leven af te sluiten.

Heb jij wel eens nagedacht over het delen van jouw verhaal, maar aarzel je? En zou je daar hulp bij willen? Zo ja, mail ons dan jouw aarzelingen? Wie weet kunnen we je op weg helpen.

Veel Dagelijks Geluk!

Liefs, Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk!

Vergeven is niets voor mij!

Vergeven is niet waar je als eerste aan denkt, als je je gekwetst, verraden of misbruikt voelt. Je bent teleurgesteld, boos en misschien zou je het liefst met gelijke munt willen terugbetalen. Dit zijn hele natuurlijke en menselijke reacties op pijn. Zeker als iemand jouw vertrouwen had en dit heeft gebroken.

Belangrijk om te weten is dat je vergeeft om jezelf te helpen. Zolang de herinneringen aan een pijnlijke ervaring nog heftige negatieve emoties bij je losmaken, geef je de ander controle over jezelf. En als je dan stilstaat bij de gedachte dat deze persoon niet per se aan jouw welzijn denkt, is het nog belangrijker dat jij dat wel gaat doen. Door te vergeven, neem jij de controle terug over jouw emoties en daarmee over jouw geluk.

Zo kwam ik namelijk weer in mijn kracht te staan. En dat wens ik ook voor jou!

Dit is wat je moet weten over Vergeving:

 • Vergeving betekent niet dat je onvriendelijk gedrag moet pikken.
 • Vergeven betekent niet dat je nare gebeurtenissen maar moet vergeten.
 • Vergeving betekent niet dat je het goed vindt dat de ander negatief gedrag mag vertonen.
 • Vergeving is niet alleen weggelegd voor mensen die spiritualiteit interessant vinden.
 • De ander vergeven betekent niet dat je je verdriet of pijn ontkent.
 • Vergeven is niet dat je de ander weer in je leven moet toelaten of laten blijven.
 • Vergeven betekent niet dat je je gevoelens uitschakelt.

De consequenties van het doorgaan met negatieve emoties kunnen groter voor je zijn dan dat je nu misschien denkt. Negatieve emoties zijn voer voor stress. En stress is zo ontzettend slecht voor je. Gevolgen als slaapproblemen, oververmoeidheid, prikkelbaarheid, enzovoorts.

Boosheid, langdurige wrok en verbittering liggen dicht bij elkaar. En wanneer je opzettelijk gekwetst wordt, is het ook begrijpelijk. Het is een manier van grenzen aangeven. Anderzijds zijn dit ook negatieve emoties, waar jij mee blijft lopen en niet diegene die het jou heeft geflikt. Kies er voor, om jezelf te vertrouwen en niet langer een op jouw geprojecteerd verdriet, die een ander heeft georganiseerd, mee te torsen. Kies voor vergeven en meld je vandaag nog aan voor de Vergevingsprogramma’s van Dagelijks Geluk.

Kies voor jezelf. Voor jouw persoonlijke geluk. Wanneer jij jezelf bevrijdt van negatieve emoties, zijn jouw hart en hoofd weer volledig tot beschikking van jouw dromen. Geluk op vlak van liefde en relaties, carrière, geld en overvloed. Verzin het maar, en je hebt er weer energie voor!

Na mijn succesvolle ervaring met vergeving, wil ik niets liever dan dit met anderen delen. Ik wil prachtige compassievolle programma’s maken, waardoor je Vergeving niet als een uitzondering meer ziet, maar als een adequate emotie, zoals de andere sociaal geaccepteerde emoties. Hierdoor zal jouw bijdrage aan een blijere, gelukkigere en liefdevollere wereld gerealiseerd worden!

Ik wil je vragen om mij te helpen bij het maken van deze helende programma’s. Jouw mening doet er voor mij toe. Zou je voor mij een korte vragenlijst willen invullen (kost nog geen 5 minuten), alsjeblieft?

Alvast dank en liefs,

Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk!

Lezen deze (auto)biografieën……..

Biografie ‘De Brug’ over Barack Obama van David Remnick

Ik lees graag (auto)biografieën. Levensverhalen die mij inspireren, die mij ontroeren, die mij pakken en soms zelfs bij de keel grijpen. Een autobiografie is door iemand zelf geschreven, al dan niet met een ghostwriter. Een biografie is geschreven door iemand anders die research heeft gedaan naar een persoon. (Auto)biografieën zijn vaak behoorlijke lijvige werken, omdat het een (deel) van een leven beslaat. Niet ieder levensverhaal is altijd even rustig en vredig. Een (auto)biografie vind ik pas echt goed geschreven als er geen pijn, verdriet, verlies, spanning, uitdaging, groei, ontwikkeling en ideeën in staan. Veel (auto)biografieën bevatten deze elementen.

Maar er zijn ook zogeheten ‘hagiografieën’. Van oorsprong zijn dat levensverhalen van Christelijke heiligen, maar inmiddels wordt deze term ook gebruikt voor mensen die zichzelf als een ‘heilige’ beschrijven in hun boek. Zo hebben politici nog weleens de neiging om zichzelf vrij te pleiten van alle schuld en verantwoordelijkheid in hun boeken. Zij houden dan in hun achterhoofd rekening met hun reputatie en mogelijke vervolgstappen in hun politieke loopbaan. De autobiografieën van Bill  en Hillary Clinton neigen daar naar.

Heb je weleens (auto)biografieën gelezen?

Nee? Dan heb ik een drietal tips voor jou.

Ja? Dan heb ik ook een drietal boekentips voor jou.

Ik ga deze boeken geen hiërarchische volgorde geven, omdat ze mij allemaal even lief zijn. Zie deze lijst dus als een willekeurige opsomming van een aantal van mijn favoriete (auto)biografieën. Er zijn er nog veel meer, maar laten we eerst maar eens met deze 3 beginnen.

‘De Brug’. De alom gerespecteerde journalist David Remnick schreef deze biografie over Barack Obama op het juiste moment. Het was één van de eerste biografieën die snel na de inauguratie van de Amerikaanse president Obama verscheen. Een fantastisch boek waarin het leven van Obama eerlijk wordt beschreven. Nee, hij is een gewone tiener en student geweest. Nee, hij was niet altijd een topspreker. Nee, hij komt niet uit een typische ‘happy family’. In het boek is een goede balans te vinden van de rauwe kant van Obama’s leven als van de mooie, hoopvolle kant van het leven van de eerste ‘zwarte’ president van de Verenigde Staten. Wat geweldig is, is dat dit levensverhaal constant in het licht staat van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en de geschiedenis van de emancipatie van de Afro-Amerikanen. Dat maakt deze biografie uniek in zijn soort. Het is inspirerend, spannend, intrigerend, fascinerend en educatief. Daarbij wil ik ook opmerken dat Remnick ook bepaalde zaken uit de autobiografie ‘Dreams from my father’ van Obama in zijn boek heeft bevestigd of heeft rechtgezet. Ook al is Obama in zijn ‘Dreams from my father’ niet over alles open, ook dat boek is waardevol leesvoer. Daarin wordt duidelijk hoe Obama aan zijn ideeën komt. Het zijn beide boeken over hoop en verandering.

‘Gandhi, the story of my experiments with truth’. Deze autobiografie van Mohandas Karamchand Gandhi is een eerlijk verslag van zijn struggles in zijn leven als jongeling, als advocaat, als burgerrechtenactivist en als Mahatma. Hij schreef het boek in zijn eigen Indiase dialect dat werd vertaald in het Hindi en het Engels. Onder meer dit verhaal was de kiem voor het door Oscars bekroonde film ‘Gandhi’ die op Netflix is te zien. Er zijn veel biografieën over Gandhi geschreven. Een biografie die ik jou niet wil onthouden is die Ramachandra Guha die twee delen schreef over de jonge jaren en de legendarische jaren van Gandhi. Ook inspirerend is het boek van kleinzoon Arun Gandhi: ‘Het boek van wijsheid’, waarin hij de wijze lessen die hij van zijn opa Gandhi leerde en die voor ons allen leerzaam zijn.

‘Kofi Annan, een leven in het teken van vrede’. Journalist Stanley Meisler kreeg goedkeuring en alle medewerking van de Ghanese Kofi Annan voor deze objectief geschreven biografie over de inmiddels overleden oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties.  Hij was de eerste ‘zwarte’ Afrikaan in deze functie en hij heeft een hand gehad in vele vredesoplossingen bij grote conflicten in de wereld. Dit boek beschrijft de loopbaan, de persoonlijkheid en de struggles die hij intern en extern had om zijn werk zo ‘juist’, ‘rechtvaardig’ en ‘vreedzaam’ mogelijk te doen. Annan zat op een positie om vrede in de wereld te brengen, maar dat lukte niet altijd. En wat doe je dan? In dit boek worden deze vraagstukken vanuit het standpunt van Annan beschreven.

Zoals ik al schreef, dit zijn slechts zandkorrels in de woestijn van inspirerende (auto)biografieën. Maar deze 3 boeken kwamen bij mij op voordat ik begon aan deze blog.

Heb je ze ook gelezen, of ga je ze lezen? Laat ons weten wat jij ervan vindt via mail@dagelijks-geluk.nl.

Veel leesplezier!

Veel Dagelijks Geluk!

Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk. 

Nood breekt wet én Online Coaching is net zo effectief als Online Coaching

Jeetje, wat heeft de Corona ons allemaal toch geraakt. De hele wereld op zijn kop. Oud noch jong is gespaard gebleven. Persoonlijk vind ik de ergste tragedie van deze pandemie dat het je dwingt tot afstand. Afstand van de mensen van wie je houdt en het liefst in je armen sluit.

Covid-19 heeft het ‘normale’ van ons gestolen. Van deze onzichtbare, ongenode gast wordt gezegd dat het verplaatst van mens naar medemens. Natuurlijk roept dit angst op en tegelijkertijd ook zorg voor de ander. We trekken ons terug in solitarisme. Ik verneem verschillende berichten. Voor de één is dit een verademing, omdat de agenda in één klap blank viel en er ruimte en tijd ontstaat voor zichzelf. Voor de ander bracht het angst, onzekerheid en verdriet.

In onze coachingspraktijk troffen we beide soorten cliënten. De één had nu eindelijk tijd voor zichzelf en meldde zich aan voor coaching. De ander verzoop in angst en onzekerheid en had gemakkelijke en effectieve handvatten nodig om zichzelf staande te houden.

Voor beide groepen blijkt Online Coaching uitermate geschikt en waren de resultaten naar volle tevredenheid van onze cliënten. Dit zijn de voordelen van Online Coaching:

 • Voordeliger tarief per coachingssessie.
 • Als coach zorgen wij voor een geborgen en veilig (online) klimaat, waar jij je prettig en ontspannen aan kunt deelnemen.
 • Gemakkelijk en snel, gewoon vanuit je eigen plek. Je hoeft niet naar buiten en verliest zo geen tijd en je maakt geen (reis)kosten.
 • Gebruiksvriendelijke videochat, waarbij je nauwelijks kennis van techniek nodig hebt.

Wij zijn helemaal om en pro-Online Coaching. Daarom hebben we voor onze klanten een SUPERAANBIEDING:

https://renr.activehosted.com/f/69

De wereld is veranderd. En de mogelijkheden die het internet ons heeft gegeven, is een redding voor een heleboel mensen gebleken. Dat is toch fantastisch!

Of je nu kiest voor live contact of online hulp, ik ben er dankbaar voor dat er juist in deze tijd hulp en zorg voor elkaar is.

Veel Dagelijks Geluk!

Liefs,

Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk!

Online Coaching: het werkt!

Karma Credits Online Coaching: https://dagelijks-geluk.nl/kcoc

Vóór het Coronatijdperk heb ik nog nooit eerder online coaching gegeven. Ik moet zeggen dat ik er mijn reserves over had, toen ik op het Internet allemaal online coachingsinitiatieven zag. Ondertussen was het onduidelijk hoe lang het Corona-virus onder ons zou zijn – en is nog steeds onduidelijk – en moesten we toch rekening houden met de ontstane situatie. Daarom heb ik toch een start gemaakt met online coaching. En het verbaasde mij: HET WERKT!

Ik heb de afgelopen tijd verschillende cliënten met verschillende hulpvragen via het beeldscherm kunnen helpen. Ze hebben ontzettend enthousiast gereageerd en ze hebben flinke stappen in hun gedachten, gevoelens, emoties, gedrag en dus hun leven gezet. Iemand ze tegen mij: “Een goede coach kan overal en onder elke omstandigheid iemand helpen”. En dat klopt. Want als je als coach professioneel, deskundig, vriendelijk, oprecht en integer bent naar je cliënt, kun je diegene altijd helpen. Waar het om gaat tijdens de – online – coaching is dat je AANWEZIG bent voor de cliënt. Niet afgeleid, maar geconcentreerd, gefocust luistert, alert bent op wat je hoort en ziet en uiteraard verbinding maakt en houdt met de cliënt.

Ik krijg terug van mijn online cliënten dat ik er ‘écht’ voor ze ben tijdens de coaching én dat ik ze ‘werkelijk’ via het beeldscherm heb geholpen. Nou, ja, als de cliënten het zeggen en ik het ook tijdens de sessies merkte, was ik dus om! Ja, online coaching werkt!

Oefeningen en opdrachten zijn ook prima online te doen. Als coach moet je daar creatief mee omgaan, zolang het niet ten koste gaan van het effect van de methode. Cliënten waren ook via het scherm goed te motiveren om aan de slag te gaan met hun persoonlijke ontwikkeling. Zo mooi om te zien!

Wij zijn enthousiast en daarom hebben we de Karma Credits© Online Coaching opgezet, zie: https://dagelijks-geluk.nl/kcoc. Maar we hebben nu voor de komende maand ook nog een te gekke aanbieding: een telefonische intake van maximaal 30 minuten én één online coachingssessie HELEMAAL GRATIS!!!!!

We hebben de ruimte in onze agenda om de komende 4 cliënten GRATIS een telefonische intake plus één online coachingssessie aan te bieden! Wow! Ja, dat doen wij zomaar! Omdat wij zoveel mogelijk mensen willen helpen en omdat we ze ook de voordelen van online coaching willen laten zien. Dus, ja, dat doen wij gewoon!

Let wel, we kunnen 4 GRATIS cliënten aannemen, dus VOL = VOL. Verder geldt deze aanbieding alleen voor mensen die nog geen online coaching bij ons hebben gehad. Zie het als een voordelige en effectieve kennismaking met onze online coaching!

Meld jij je aan? Of ken je iemand voor wie dit zou kunnen gebruiken? Je kunt je aanmelden via dit formulier:

https://renr.activehosted.com/f/69

Je bent van harte welkom!

Veel Dagelijks Geluk!

Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk!

Vergeven? Waarom, en hoe? 5 Inspirerende effectieve methoden

Waarom is vergeven niet voor iedereen weggelegd, maar zijn boosheid, verdriet en teleurstelling voor iedereen herkenbare emoties.

Zou het niet fijn zijn als vergeving ook genormaliseerd zou worden in onze emotionele belevingswereld. Dat je na een knauw terecht boos, verdrietig en teleurgesteld mag zijn, maar dat los kunnen laten dan ook vanzelfsprekend is. Je hebt iets pijnlijks meegemaakt, je hebt ervan geleerd en gaat vervolgens verder met deze wijsheid.

Zo zou iedere wijze les, vermomd als pijnlijke life event, groei kunnen zijn. Als je daarvoor wilt kiezen.

Mijn ervaring leert, dat wanneer je de wens uitspreekt om te leren er vele leraren de weg naar jou vinden. Zo gebeurde dat ook bij mij. Op vlak van vergeving waren dit mijn leermeesters en hun wijsheid, die ik nu met jou deel. Ik hoop dat het jou ook voor jouw herstel en heling brengt van de worsteling waar jij nu misschien in zit.

Louise Hay

De oprichtster van Hay House, een waar spiritueel centrum, schreef het boek ‘Spiegelwerk’. Het belooft 21 dagen naar een gelukkiger leven. In een spiegel kijken zal niet meer alledaags voor je zijn en één van de meest uitdagende dingen voor je zijn die je op een dag doet. Spiegelwerkoefening dag 13 is mijn meest favoriete opdracht om te doen. Spiegelwerk kun je met behulp van het boek doen of een online cursus volgen.

Gary Holz

De auteur van het boek ‘Secrets of Aboriginals Healing’. De herkenning met deze wetenschapper die ook met een kritische verstandelijke houding zijn kracht van zijn emotionele vermogen ontdekte, was intens en hartverwarmend. Zo krachtig als dat je hart je kan herstellen, zo fataal kan emotionele sabotage voor je zijn.

Byron Katie

Simpel en voor de hand liggend, schrijf ik na meerdere keren haar vragen techniek toegepast te hebben. Verrassend absurd hoe complex emoties kunnen lijken. Byron Katie biedt haar ‘The Work’-vragen gratis aan, heeft meerdere boeken geschreven en deelt veel van haar schitterde werk, in een app, in persona en op social media. Het beantwoorden van de vragen is een innerlijke zoektocht die je het best in rust kunt doen. Het werkt helend en voelt als een ware meditatie. Zoek haar maar eens gauw op, zou ik zeggen.

Fred Luskin

Dr. Fred Luskin deed meerdere onderzoeken naar vergeving. Hij ontdekte hoe groot en benadelend het vasthouden van negatieve emoties voor je kan zijn en hoe groot de schade is voor geest en lichaam. In zijn boek doet hij de waarschuwingen uit de doeken. En het allermooiste is, dat hij ook een stappenplan beschrijft die jou helpen je te bevrijden van negatieve emoties en te helpen leren vergeven.

Joe Vitale

In zijn boek ‘At Zero’ wijdt Joe Vitale uit over een oud Hawaïaanse  genezingsmethode Ho’oponopono. Voor mij bleek het reciteren van de mantra die hij in het boek beschrijft erg krachtig. Ik ben er zo van gecharmeerd dat ik het ook inzet bij mijn hypnotherapie en coachingssessies met goed resultaten voor mijn cliënten.

Kijk ook eens naar mijn Online Vergevings Workshop:

Ik wens je heling, kracht en liefde op jouw vergevingspad.

Veel Dagelijks Geluk!

Liefs,

Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk!

NIEUW: Karma Credits© Online Coaching!


Wheel of Karma van Dagelijks Geluk!

Ja, het is zover! Ons nieuwste online coachingsprogramma Karma Credits© Online Coaching is klaar!


In de afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat wij jou kunnen bieden. Een coachingsaanbod dat ook in tijden als die nu met Corona ook rustig kan doorgaan. We hebben geëxperimenteerd met online coaching. We hebben nagedacht over hoe het zou gaan heten en over welke vorm deze coaching zal hebben. Mijn lief, zakenpartner, coach en hypnotherapeute Bindia Ramcharan heeft het prachtige logo ontworpen, die je hier boven ziet. Daar heeft ze goed over nagedacht.


Elk Hart staat symbool voor een vlak in het leven, er zijn er 7: Liefde & Relaties, Spiritualiteit & Zingeving, Persoonlijke Ontwikkeling, Gezondheid & Vitaliteit, Geld & Overvloed, Werk & Carrière en Plezier. Kortom, jouw en mijn leven.


Hoe hoger je scoort op deze levensvlakken, hoe gelukkiger je bent en des te meer Dagelijks Geluk je ervaart. Althans, als dat is wat jij wilt. Misschien wil jij alleen hoger scoren op 1 of 2 van deze 7 levensvlakken, omdat je al tevreden bent over de rest. Dat kan met Dagelijks Geluk!


Wij gebruiken de term ‘Karma‘’, omdat ‘Karmaactie of handeling betekent. Jouw leven is opgebouwd uit een ketting van handelingen (actie <–> reactie). Goede acties en reacties leiden tot positieve resultaten. En negatieve acties en reacties leiden tot negatieve resultaten.


In het leven lukt het niet altijd om tot goede handelingen te komen, omdat handelingen worden beïnvloed door onze gedachten en gevoelens.


Handelingen kunnen we dus veranderen door onze gedachten en emoties te veranderen. Dit doen we door opdrachten en oefeningen, die jouw vaste overtuigingen meteen doorbreken. Het doen van deze opdrachten en oefeningen noemen we bij Dagelijks Geluk: Karma Credits©. Je zou dit ook ‘Karma Psychology‘ kunnen noemen. 😉


We hebben een nieuwe pagina gemaakt voor de bijzondere Karma Credits© Online Coaching. Deze vind je via onderstaande knop:Op deze pagina vind je alle informatie over wat deze coaching inhoudt, hoe het werkt en waarbij wij jou kunnen helpen. Klik maar op onderstaande knop:Tot gauw, wij helpen jou graag!


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk!


Wheel of Karma, voor bewuste persoonlijke ontwikkeling


Dagelijks Geluk met de ‘Creation of Adam‘ van Michelangelo

Er is meer tussen jou en mij…..


Zelfs nu wij elkaar misschien helemaal niet kennen, of elkaar hebben ontmoet. En toch zijn wij momenteel vanuit het gevoel van verbondenheid met jou bezig een programma te maken. Het programma Wheel of Karma.


Het maken van het programma Wheel of Karma en Karma Credits is voor mij een inwaartse verkenning. Daar waar ik mijzelf wil zijn, wil ik tegelijkertijd zorgvuldig en op zachte toon dit programma ter wereld brengen.


Inmiddels heeft het woord Karma inmiddels zoveel betekenissen gekregen dat het nodig is dat ik uitleg hoe wij dit woord in ons programma interpreteren.


Karma betekent ‘actie’ of ‘handeling’. Deze handelingen kunnen zowel positief als negatief zijn. De keuze is aan onszelf! En als je stilstaat bij hoe jouw leven ervoor staat, zou je kunnen realiseren hoe je tot nu toe hebt gekozen.


Wacht even zeg, schrijf ik nu dat de ellende die jij nu in je leven hebt, aan je eigen keuze te danken hebt? Nee en ja, is mijn antwoord. Ik bedoel in ieder geval niet, dat jij schuld hebt aan de negatieve situatie. Je hebt wel gekozen hoe jij je over de negatieve situatie voelt, daarover denkt en daarbij handelt. Stel, dat jij je over die negatieve situatie negatief voelt, denkt en handelt, zou je kunnen zeggen dat het logisch is. Als je pijn hebt zeg je ‘auw’, alleen wat daarna?


In pijn blijven, brengt dan ook eens sterk gevoel van eenzaamheid en onverbondenheid met zich mee. Ga je dan op zoek naar heling en herstel? Zo ja, dan ben je volgens mij op de goede weg. Maar misschien is de ommezwaai naar het positieve niet altijd logisch en gemakkelijk. Het is een eerste stap naar het positieve dat je weer in verbinding kan brengen met positiviteit en verbinding met anderen. En jezelf toestaan om weer het positieve te mogen ervaren en daarbij in verbinding te komen met jezelf en de omgeving is precies wat wij met het Wheel of Karma-programma willen bewerkstelligen.


Bij het Wheel of Karma-programma maken we het verschil in persoonlijke ontwikkeling en bewuste persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je gaat voor groei en persoonlijke groei is dat fantastisch, maar hoe fantastischer zal dit zijn als jij gaat groeien en dat je dit doet met het gevoel van verbondenheid. Verbondenheid met jezelf, met je directe omgeving, met je verdere omgeving en zelfs met een verbinding met de rest van de wereld. Echt waar! Jouw positieve gevoel heeft effect op de rest van de wereld.


Kijk maar om je heen. De mensen die goed werk verrichten, zijn vaak toch fijne mensen die zich goed voelen over zichzelf. En bij de meest nare situaties in de wereld zie je vaak minder prettige mensen die duidelijk niet een gezond gevoel hebben over zichzelf.


In het Wheel of Karma-programma maken we gebruik van Karma Credits. Simpel gesteld je uplift de dingen naar een hoger welzijn door positieve verandering te brengen aan de zaken waar je nu niet tevreden over bent. En hierbij zijn je persoonlijke ontwikkeling en je spirituele groei allebei even belangrijk. Door beide even positief te laten groeien, zal ook jouw verbinding met jezelf, je directe omgeving, je verdere omgeving en verbondenheid met alles in de wereld groeien.


Het gaat niet alleen om jou, maar door jou gaat het om alles!


Gauw meer over Wheel of Karma en Karma Credits!


Veel Dagelijks Geluk!


Liefs,

Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk!


Cultuur van vergeving


Perdiep Ramesar en vergeving van Dagelijks Geluk

In Nederland is het gebruikelijk dat je eerst je excuses moet aanbieden, voordat je weer verder kunt met jouw leven. In Nederland dien je eerst diep door het stof te gaan, voordat je een volgende kans krijgt. En als je die kans niet krijgt – dat wordt bepaald door die groep – is het doorgaans de bedoeling dat je ‘verdwijnt‘ en daardoor als vanzelf in vergetelheid raakt. Ik heb dat meegemaakt.


Toen ik na mijn dramatische ontslag in november 2014 publiekelijk aan de schandpaal ging, heb ik niet gereageerd. Ik procedeerde alleen met een kort geding tegen mijn ontslag, die ik verloor op arbeidsrechtelijke gronden. Ik heb inderdaad fouten gemaakt, was onzorgvuldig en heb als verslaggever journalistieke codes overtreden, maar heb niet de journalistieke doodzonde begaan die mij door mijn eigen onzorgvuldigheid werd verweten: het verzinnen van bronnen om daar mijn artikelen mee te vullen. Ik heb niet meegewerkt aan een intern onderzoek, want dat zou het besluit van mijn werkgever tot mijn ontslag niet beïnvloeden. Ik dacht dat dit zo’n gevecht was van hun tegen mij. Een vervelend welles-nietes-spel om ieder ons gelijk te halen. Ook heb ik indertijd geen spijt betuigd over wat ik wel had gedaan.


Dat is wat ik dacht tot nog niet zo lang geleden. Ik was het alweer vergeten, maar ik moest laatst opeens denken aan een Kerstkaart van een ex-collega die ik in 2014 ontving. Daarin schreef de collega met wie ik nauw heb mogen samenwerken, dat ze niet boos was, maar dat ze in deze dagen – Kerstdagen – van vergeving en boetedoening aan mij moest denken en dat ze zich afvroeg: ‘Waarom, Perdiep, waarom?’


Ik kan mij nog herinneren dat ik bij het ontvangen van die Kerstkaart boos werd. Mijn Ego werd enorm en reageerde tekort gedaan, slachtofferig en ik schoot weer in mijn verdediging, in mezelf, vervolgens kroop ik ook meteen in mijn schulp en heb nooit meer op die kaart gereageerd. Ik nam niet mijn verantwoordelijkheid en toonde geen spijt – ook al had ik niet gedaan wat ze zeiden – voor wat ik wel had gedaan. Ruim 4 jaar lang heb ik in mijn eigen sop gaar gekookt. En het was geen fijne sop. Het brandde flink en het was frustrerend, want ik kwam geen stap verder. Totdat ik het besluit – geïnspireerd en aangejaagd door mijn lief Bindia – nam om wél publiekelijk mijn verantwoordelijkheid te pakken en mijn excuses aan te bieden voor wat ik wel had gedaan. Ik publiceerde in februari 2019 een stuk op LinkedIn en Facebook. Dat was, als het ware, voor mij het einde van mijn slachtofferschap en mijn zelfopgelegde lijdensweg en een nieuw begin. Ja, ik vroeg om vergeving.


De media hadden het stuk opgepikt en erover gepubliceerd. Hoewel uiteraard nare kwesties uit 2014 werden opgehaald, was ik zeer tevreden over hoe dit uitpakte. Zelfs mijn ex-werkgever reageerde, zoals ik eigenlijk hoopte dat hij zou reageren. Het klopte: verantwoordelijkheid nemen, excuses aanbieden, vergeving vragen, dan mag je weer verder. Tegelijkertijd wist ik ook: dit is nog maar het begin. Logisch, want geloofwaardigheid en vertrouwen komen te voet en gaan te paard. Ook in mijn geval. Ik moest er weer voor gaan zorgen dat mensen mij serieus nemen, open staan voor wat ik doe, wie ik nu ben en weer in mij gaan geloven. Immers, de verantwoordelijkheid, die excuses en die spijt moeten wel echt zijn. Nee, ik weet dat ik niet iedereen zal overtuigen, maar dat geeft ook niet. Iedereen mag er zijn en iedereen mag denken wat hij of zij wil denken. Dat respecteer ik.


Ruim 4 jaar lang was ik inderdaad ‘verdwenen‘, zat ik onder een steen en was ik onzichtbaar. In het afgelopen jaar kwam ik daar stap voor stap onder vandaan en kwam ik weer terug. Rustig, zorgvuldig en rekening houdend met allerlei sentimenten rondom mijn persoon. Eerst was er dat stuk op LinkedIn en Facebook, daarna mijn eigen website Perdiep.nl, vervolgens de nieuwe website van Dagelijks Geluk en in oktober een openbare inleiding tijdens het Praktijkcongres ‘Succesvol Persbeleid’ – met als thema ‘Verantwoordelijkheid nemen’ ten overstaan van een vol theater ‘t Spant in Bussum. Daarna de volgende stap: het opbouwen van het coachings- en trainingsprogramma ‘Van Onzichtbaar naar Zichtbaar’ voor Dagelijks Geluk. Dat programma lanceerde ik met het GRATIS E-Book ‘Van Onzichtbaar naar Zichtbaar’. Daarin vertel ik hoe ik met persoonlijke ontwikkeling en leefstijlverandering mijn ‘carrière catastrofe‘ uit 2014 weer te boven ben gekomen. Heb je interesse in grote lijnen hoe ik weer tot mezelf ben gekomen en hoe ik weer rechtop kon staan? Het GRATIS E-Book ‘Van Onzichtbaar naar Zichtbaar’ is te downloaden op https://renr.activehosted.com/f/29.


Dit pad werpt haar vruchten af. Het aantal coachingscliënten groeit en ze geven aan tevreden te zijn. Erg belangrijk! Ik heb zelfs cliënten die mij juist hebben gevraagd als coach, omdat ik de levenservaringen en de ontwikkeling daarna heb, die ik heb.


Maar wat ook fijn is, is dat ik mij weer in mijn element voel. Coachen en trainen is wat anders dan journalistiek, maar ik merk dat ik verschillende vaardigheden uit mijn oude carrière ook nu kan toepassen, maar dan positief! Dus mijn oude loopbaan is niet verloren. Ook heb ik de afgelopen jaren flink gestudeerd om een coach te zijn en kan ik nu ook officieel erkend en geregistreerd als coach werken. Ik ben dankbaar dat ik mijn kennis, kunde en talenten nu kan aanwenden om mensen te helpen met hun (levens)vragen, hun problemen, hun persoonlijke ontwikkeling en hun mentale en fysieke gezondheid.


Het is niet zomaar dat verantwoordelijkheid nemen en vergeving helpt. Het helpt de ‘dader‘, maar ook het ‘slachtoffer‘. De vergever voelt zich erkend, gezien en gehoord en bevrijdt zichzelf van allerlei negatieve emoties als wrok, boosheid, angst en frustraties. Diegene die wordt vergeven wordt ook weer erkend, gezien en gehoord en bevrijdt zichzelf van negatieve emoties als slachtofferschap, zelfkwelling, schuld, spijt en schaamte. Nee, ik ben er geen voorstander van om mensen voor altijd te doen ‘verdwijnen‘. Ik ben voorstander van vergeving.


Bij Dagelijks Geluk hebben we speciale Vergevingsprogramma’s, omdat we weten hoe belangrijk vergeving is. Heb je belangstelling voor onze Dagelijks Geluk Vergevingsprogramma’s? Kijk dan op: https://dagelijks-geluk.nl/vergeving.


Verder hebben we een waardevolle ‘GRATIS’-pagina met al onze GRATIS E-Books, learnsheets, challenges, meditaties en visualisaties. Die vind je op: https://dagelijks-geluk.nl/gratis.


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk!


Wheel of Karma© & Karma Credits©


Bindia bezig met Wheel of Karma van Dagelijks Geluk

Het was 2018 dat we enorm enthousiast begonnen met het maken van onze training Wheel of Karma©.


We deelden het met vrienden, met vrienden op social media. En we lieten mensen meelezen voor constructieve feedback en toen werd het opeens heel stil……en dat wel langer dan 2 jaar!


Wat gebeurde er met ons enthousiasme?


Deze ging in de doofpot. Zo af toe wilde ik de deksel er wel er af schuiven om te zien of ik het weer leven in zou kunnen blazen.


Maar dan schreeuwden de negatieve gedachten tegen mij – die in eerste instantie al hadden gezorgd dat we onze mooie training opgaven – weer naar boven. En gauw sloot ik het dekseltje weer.


Stil…en ondertussen gingen de volgende gedachten tekeer in mij:

‘Wie denk je wel dat je bent dat je denkt anderen te kunnen helpen!?’

‘Je hebt onvoldoende kennis, ervaring en geld om een training te maken!’

‘Je hebt hier helemaal geen tijd voor!’

‘Een baan geeft meer zekerheid dan ondernemen!’


Versus:

‘Ik heb jaren ervaring opgedaan en deze ervaring is waardevol voor anderen!’

‘Ik ben afgelopen jaren op allerlei manieren op allerlei vlakken gegroeid!’

‘De kids worden steeds zelfstandiger, waardoor ik steeds meer vrije tijd heb!’

‘Ik heb vertrouwen in een geleidelijke overgang in mijn carrière!’

Het Corona-virus zorgde voor vele inzichten. Bijvoorbeeld, dat het verleden geen garantie geeft voor de toekomst. En de vraag: “Wat is nu wel zeker in dit leven?”, zorgde ook zeker voor een open mind en een open-heart-conversatie.


En nu…..

Met alle pijlen gericht op onze ‘hier & nu’, werken we aan onze training Wheel of Karma. Een training die helpt bij je fijn, goed, beter en positiever te voelen. Allemaal Karma Credits© dus!

Zoals je misschien al vermoedt, krijgt dit nog gauw een staartje…


Veel Dagelijks Geluk!


Liefs,

Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk!


Bewustzijn, intuïtie en de werkelijkheid


Dagelijks Geluk

Ik lees nu het boekLeven zonder voorbehoud‘ van Deepak Chopra en nu bij hoofdstuk 3 kan ik al zeggen: “WoW! Een eye-opener voor een ieder die bezig is met haar of zijn bewustzijn!”


Het boek beantwoordt vragen als: hoe kun je met jouw bewustzijn de werkelijkheid veranderen? Maar ook: hoe kun jij jezelf veranderen en helen? En: hoe is het om jezelf als het ware gezond te denken? En verder: hoe slecht zijn negatieve gedachten voor jou?


Allemaal vragen die we onszelf stellen in deze tijden waarin persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker wordt voor de mensen en een steeds groter wordende groep bewuster leeft.


Bewuster leven is niet alleen een gezonde leefstijl, sporten, vegetarisme of geloof. Het is ook je hart volgen en luisteren naar je intuïtie. Maar wat is je intuïtie eigenlijk? Zoals ik dat heb geleerd, is intuïtie de innerlijke kracht die jou stuurt naar het leven dat goed voor jou is. Dat voel je met en in jouw lichaam. Daarbij is het interessant te weten dat jouw energie in verbinding staat met de rest van de wereld. En dat jouw gedachten nog weleens werkelijkheid worden. Daarbij moet ik nu tijdens het schrijven meteen denken: ‘Hé, als eerder in mijn leven mijn negatieve gedachten werkelijkheid zijn geworden, dan kunnen mijn positieve gedachten ook werkelijkheid worden!’


We staan dus in verbinding met alles om ons heen. Dat betekent dat we mogelijk kunnen aanvoelen hoe een ander zich voelt. Tenminste, als die ander zich kwetsbaar opstelt. En met kwetsbaar opstellen bedoel ik: openstaan. Sommigen zeggen: ‘aan‘-staan. Sta je open voor hulp, voor liefde, voor acceptatie, voor vergeving, voor geluk, voor empathie of sympathie, voor constructieve feedback? Of wentel je jezelf in zelfmedelijden, zelfkwelling, spijt, schuld en schaamte?


Ik heb jarenlang niet naar mijn intuïtie geluisterd. Letterlijk gezegd: “Ik deed dingen die ik eigenlijk helemaal niet wilde doen en die zeker niet goed voor mij waren.” Is dat niet gek? Alsof mijn lijf, mijn hoofd en mijn Ziel los van elkaar hingen en ze niet met elkaar communiceerden. Hmm, daar lijkt het wel op, ja. Klinkt niet goed, maar de gedachte die mij de afgelopen tijd heeft getroost is dat ik niet de enige ben. Heel veel mensen leven op de automatische piloot. Doen wat ze denken dat van ze wordt verwacht. Doen dingen waar ze eigenlijk weerstand tegen voelen. Dat is niet goed, niet gezond en niet waar het leven voor is bedoeld. We zijn op deze wereld gezet om iets te betekenen, om waardevol te zijn, om van waarde te zijn. Kortom: om te zijn.


We vergeten weleens waarom we hier op aarde zijn. Soms weten we het gewoonweg niet. Gelukkig biedt het leven allerlei kansen, signalen en ervaringen waardoor je weer op jouw eigen pad komt. Tenzij, je niet luistert. Daar heb ik veel last van gehad. Nee, ik – dat wil zeggen: mijn hoofd, mijn Ego – werkte autonoom. Dat wist wel wat ‘goed‘ voor mij was. Dat beschermde mij van alle gevaar. Maar uiteindelijk brachten die keuzes die ik daarbij maakte pijn, verdriet, ongeluk, spijt, schuld en schaamte. Nou, dat is een pakket wat je niet in je leven wilt. Ik zal jou zeggen, ik ben blij dat ik dat nu weet. Althans, dat weet ik nadat ik erop werd aangesproken. Ik werd aangesproken op mijn gedrag, mijn leven werd ‘ontdekt’. Mijn geliefde Bindia was – en is gelukkig nog steeds – mijn spiegel. Zij laat mij mijn werkelijkheid zien. Maar het wordt nu na ruim 4 jaar weleens tijd dat ik het zelf ook ga zien.


Daarom lees ik het boekLeven zonder voorbehoud‘ van Deepak Chopra. Mijn volgende stap in mijn persoonlijke ontwikkeling is om mijn communicatie met mijn eigen intuïtie verder te ontwikkelen en zo de verbinding met al het andere – dus niet alleen met mijn dierbaren – te ‘zien‘ en te ‘voelen‘. Een mooie reis lijkt mij en het boek is een prachtige start!

Van harte aanbevolen!


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk!


Dagelijks Geluk

Vergeven is niets voor mij!


Vergeven is niet waar je als eerste aan denkt, als je je gekwetst, verraden of misbruikt voelt. Je bent teleurgesteld, boos en misschien zou je het liefst met gelijke munt willen terugbetalen. Dit zijn hele natuurlijke en menselijke reacties op pijn. Zeker als iemand jouw vertrouwen had en dit heeft gebroken.


Belangrijk om te weten is dat je vergeeft om jezelf te helpen. Zolang de herinneringen aan een pijnlijke ervaring nog heftige negatieve emoties bij je losmaken, geef je de ander controle over jezelf. En als je dan stilstaat bij de gedachte dat deze persoon niet per se aan jouw welzijn denkt, is het nog belangrijker dat jij dat wel gaat doen. Door te vergeven, neem jij de controle terug over jouw emoties en daarmee over jouw geluk.


Zo kwam ik namelijk weer in mijn kracht te staan. En dat wens ik ook voor jou!


Vergeving betekent niet dat je onvriendelijk gedrag moet pikken.

Vergeven betekent niet dat je nare gebeurtenissen maar moet vergeten.

Vergeving betekent niet dat je het goed vindt dat de ander negatief gedrag mag vertonen.

Vergeving is niet alleen weggelegd voor mensen die spiritualiteit interessant vinden.

De ander vergeven betekent niet dat je je verdriet of pijn ontkent.

Vergeven is niet dat je de ander weer in je leven moet toelaten of laten blijven.

Vergeven betekent niet dat je je gevoelens uitschakelt.


De consequenties van het doorgaan met negatieve emoties kunnen groter voor je zijn dan dat je nu misschien denkt. Negatieve emoties zijn voer voor stress. En stress is zo ontzettend slecht voor je. Gevolgen als slaapproblemen, oververmoeidheid, prikkelbaarheid, enzovoorts.


Boosheid, langdurige wrok en verbittering liggen dicht bij elkaar. En wanneer je opzettelijk gekwetst wordt, is het ook begrijpelijk. Het is een manier van grenzen aangeven. Anderzijds zijn dit ook negatieve emoties, waar jij mee blijft lopen en niet diegene die het jou heeft geflikt. Kies er voor, om jezelf te vertrouwen en niet langer een op jouw geprojecteerd verdriet, die een ander heeft georganiseerd, mee te torsen. Kies voor vergeven en meld je vandaag nog aan voor de Vergevingsprogramma’s van Dagelijks Geluk.


Kies voor jezelf. Voor jouw persoonlijke geluk. Wanneer jij jezelf bevrijdt van negatieve emoties, zijn jouw hart en hoofd weer volledig tot beschikking van jouw dromen. Geluk op vlak van liefde en relaties, carrière, geld en overvloed. Verzin het maar, en je hebt er weer energie voor!


Na mijn succesvolle ervaring met vergeving, wil ik niets liever dan dit met anderen delen. En heb ik een aantal Vergevingsprogramma’s gemaakt. Bekijk ze eens op:

https://dagelijks-geluk.nl/vergeving


Veel Dagelijks Geluk!


Liefs,

Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk!


P.S.: De Online Vergevings Workshop is een bijzonder mooi en uniek programma, als jij in jouw eigen comfortabele ruimte wilt leren hoe vergeving jou zal helpen.


En nu tijdelijk tegen een héél aantrekkelijk tarief!

www.dagelijks-geluk.nl/winkel/online-vergevings-workshop/


Dagelijks Geluk

Waardeloos


Een vriend had laatst een fiks conflict bij hem thuis. Het hele gezin was erbij betrokken. Zijn vrouw, zijn beide zoons en hij. Ze reageerden heftig op elkaar. De ene triggerde de ander en die triggerde weer het andere gezinslid. Wat werd er dan getriggerd? Ze voelden zich geen van allen goed genoeg voor elkaar. Hierbij het verhaal waarbij één zelfde gedachte een heel gezinsconflict veroorzaakte.


De vriend was aan het schaken met zijn oudste zoon in de woonkamer. Zijn vrouw was bezig. De jongste zoon trok op een vervelende manier aandacht. Hij irriteerde zijn broer. Zijn broer reageerde kalm, maar het was aan hem te zien dat hij gefrustreerd raakte. Totdat de jongste ook zijn vader tot op het bot had die er nu ook wat van zei. Even was de jongste rustig, maar na vijf minuten kwam hij weer. Moeder heeft de hele situatie gadegeslagen en bemoeide zich er op een felle manier tegenaan. Zij sprak de jongste stevig aan dat hij zijn vader en broer met rust moest laten en ze rustig hun schaakspel moest laten afmaken. Maar dat viel niet goed bij haar man. Op zijn beurt sprak hij zijn vrouw er weer op aan dat zij zich er niet mee moest bemoeien. Waarop er een conflict ontstond tussen man en vrouw, waarbij ze hun stemmen naar elkaar verhieven.


Nadat ze even waren gekalmeerd, ging de man naar zijn vrouw en ging met haar het gesprek aan. Hij vroeg zich af waarom zij zich opeens met ‘zijn’ zaak ging bemoeien. Hij kon het toch wel zelf opknappen met zijn zoons en waarom werd ze boos toen hij haar daarop aansprak? En toen vertelde ze wat zij daarbij dacht. “Ik voelde mij onnodig, ik voelde mij nutteloos. Ik wilde iets goed doen. Ik wilde ons oudste kind en jou helpen, maar jij ageerde tegen mij, waardoor ik dacht dat ik nutteloos was en ik defensief werd. Maar waarom reageerde jij zo heftig?”


Bij haar man ging het toen ook dagen. Eigenlijk was hij bij haar verhaal gaan halen om haar te zeggen dat hij zijn mannetje als vader wel kon staan door zijn vrouw te vertellen dat hij het zelf wel kon oplossen. Hij wilde haar eigenlijk vertellen dat ze dat voortaan moest toestaan. Eigenlijk wilde hij haar dat zeggen. Maar hij kreeg een ander inzicht.

Zij voelde zich nutteloos. Ze wilde erbij betrokken zijn. Door zijn reactie voelde zij zich buitengesloten en daardoor niet gezien en niet gehoord. “Wow”, zei hij. “Jij voelde je nutteloos, onnodig, niet gezien en niet gehoord. Dat komt overeen met hoe ik mij voelde toen jij binnenviel in het tafereel met de kinderen. Ik voelde mij waardeloos. Waardeloos als vader, omdat ik het niet had opgelost en mijn vrouw, de moeder, het weer opknapte. En ik voelde mij waardeloos als partner, want ik kon zelf mijn eigen issue met mijn zoons niet oplossen. Ook ik voelde mij niet gezien en gehoord als vader en partner. Ook ik voelde mij buitengesloten. Ik voelde mij gefaald en mislukt.”

Zijn vrouw bevestigde dat zij dat ook had. Alleen zij gebruikte het woord nutteloos. Hij het woord waardeloos. Navraag bij de kinderen leerde de ouders dat ook de kinderen soortgelijke gedachten hadden. De oudste kon zijn broertje niet ‘handelen‘, de jongste kreeg geen aandacht. Zo voelden ze zich geen van allen gezien en gehoord. Terwijl ieder mens graag gezien en gehoord wil worden. Mijn vriend vertelde dit mij, omdat hij mij wilde zeggen dat zowel bij hem als zijn vrouw en kinderen het idee speelde dat ze ‘niet goed genoeg‘ waren. Hoe werkte dit?


Zoals ik al in het begin schreef, werd iedereen getriggerd. Na een trigger komen de gedachten. In dit geval negatieve gedachten over zichzelf. Gedachten zorgen voor gevoelens, gevoelens in hun hoofd, hart en buikstreek. Ze voelden zich op dat moment geen van allen lekker in hun lijf, waardoor ze ook nog negatieve gedachten kregen over de ander. Immers, dat slechte gevoel komt door de ander. Is de gedachte. Omdat die negatieve gedachten en vervolgens negatieve gevoelens door de ander werd getriggerd, kreeg diegene de emotie over zich heen. In dit geval: boosheid. Die boosheid kwam voort uit de negatieve gedachten en gevoelens van het zijn van ‘nutteloos‘, ‘waardeloos‘, ‘geen aandacht‘, ‘niet sterk genoeg‘, die voortkwamen uit het grotere idee van het ‘niet goed genoeg‘ zijn. In die paar minuten tijd werd dit gezin getriggerd, ze kregen allemaal negatieve gedachten, die werden opgevolgd door negatieve gevoelens, die weer boos en defensief gedrag veroorzaakten.


Het is een fabeltje dat mensen die gelukkig zijn, zich nooit slecht voelen of zich altijd ‘goed genoeg’ voelen. Mijn vriend en zijn gezin zijn ‘gemiddeld’ genomen: gelukkig, ze zijn blij met elkaar, ze genieten samen, hebben het financieel goed en hebben zaken op orde. Het is ook een gezin dat meer dan een gemiddeld gezin bezig is met persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Dus, ja, het is een fabeltje dat er in zo’n systeem geen conflicten kunnen ontstaan die te maken hebben met negatieve gedachten over zichzelf en elkaar. In jouw leven draag je allerlei situaties, gebeurtenissen, ervaringen, ingesleten gedachten en emoties met je mee. Die kunnen op allerlei, soms lijkt het willekeurige, momenten worden getriggerd. Daarna kan meer of minder de hel losbreken. Gedachtenkronkels, gedachtencirkels, verdedigingsmechanismen, copingsmechanismen, emoties tonen in allerlei vormen, opkroppen van emoties, alles kan dan op dat moment gebeuren.


Het is zeker geen garantie dat een dergelijk conflict nooit meer bij dit gezin zal voorkomen. Nee, zeker niet. Integendeel, het gaat zeker weer gebeuren. Wat wel belangrijk is, is dat ze letterlijk ‘in hun gedachten‘ houden dat de uitkomst te maken heeft met negatieve gedachten. Zodra je leert en traint om die gedachten om te turnen in positieve, liefdevolle, compassievolle en vergevingsgezinde gedachten, bestaat de kans dat het conflict er heel anders gaat uitzien dan in dit geval. En misschien zelfs helemaal geen conflict meer wordt.


Ook wij van Dagelijks Geluk hebben onze issues, gedachten over onszelf en gevoelens. Wij zijn immers net zo mens als die vriend van mij en net zoals jij. Het gaat er alleen om hoe je ermee omgaat. Dit is een reis voor de rest van jouw leven. We leren iedere dag. Soms gaat het goed, soms niet. Inmiddels hebben wij zoveel ervaring opgebouwd en zoveel geleerd, dat we jou ook daarmee kunnen helpen op verschillende manieren.


Zo heeft mijn geliefde, coach en hypnotherapeute Bindia Ramcharan drie vergevingsprogramma’s ontwikkeld vanuit haar eigen ervaringen. Die zijn te vinden via https://dagelijks-geluk.nl/vergeving. Ik wil jullie speciaal wijzen op de Online Vergevings Workshop die zij – tijdelijk met korting – aanbiedt via: https://dagelijks-geluk.nl/winkel/online-vergevings-workshop/.


Ook hebben we vanuit onze eigen ervaringen onze eigen unieke, effectieve en duurzame coachingsmethode ontwikkeld, namelijk ITT© Mentoring. Meer hierover lees je hier: https://dagelijks-geluk.nl/itt


Daarnaast hebben we een pagina met al onze GRATIS producten: E-Books, Learnsheets, meditaties en de 7-daagse Vergevings Challenge. Die pagina vind je hier: https://dagelijks-geluk.nl/gratis.


Ik hoop dat wij jou kunnen helpen!


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk!


Deel jouw pijnverhaal niet met…..


Ik vertel mijn cliënten om zorgvuldig te zijn met wie zij hun pijnverhaal delen.


Als we gekwetst zijn, willen we troost en begrip. En dat is helemaal goed. Dit kan zeker helpend zijn voor je. Maar als wij ons pijnverhaal vooral aan zoveel mogelijk mensen willen vertellen om een ander de schuld te geven, dan is er een ander doel. Waarbij je het gevaar loopt om niet alleen als slachtoffer neergezet te worden, maar ook dat je te maken krijgt met anderen die niet per sé met jouw pijn kunnen omgaan. Wees dus zorgvuldig met jouw kwetsbaarheid.


Met wie kun je dan wel je kwetsbaarheid delen?


Geïnspireerd door Brené Brown, deel ik hier de 6 soorten mensen met wie je je pijnverhaal NIET kunt delen:

1.           Een vriendin die na het luisteren van jouw pijnverhaal door jou gerustgesteld moet worden.

2.           Een vriendin die medelijden met je gaat krijgen. ‘Arme jij’.

3.           Een vriendin die haar teleurstelling in jou uit. ‘Dat had ik nou niet van jou verwacht’.

4.           Een vriendin die je vraagt hoe je het zover hebt kunnen laten komen.

5.           Een vriendin die na het luisteren van jouw pijn verhaal je vertelt dat het vast wel meevalt.

6.           Een vriendin die je tegen je zegt dat jouw pijnverhaal niets is vergeleken met wat haar is overkomen.


Mijn advies is echt dat je je pijnverhaal en kwetsbaarheid deelt met mensen die aan jou al hebben bewezen dat ze het waard zijn om met jouw verhaal om te gaan. Die bijvoorbeeld tegen je zeggen: “Ik ben er voor jou. Wat kan ik voor je doen?”


Ik hoop dat dit advies jou helpt.


De Vergevingsprogramma’s van Dagelijks Geluk omvatten veel meer verdiepende oefeningen, opdrachten die jou helpen bij het proces van vergeven, zodat jij verder kunt, herstelt en heelt van jouw pijnverhaal.


Ik heb onlangs de Online Vergevings Workshop gelanceerd. Je kunt deze periode gemakkelijk en veilig vanaf thuis aan de slag met allerlei negatieve emoties.


Je ontvangt een audio en een werkboek. Deze kun je op je eigen tempo zien of beluisteren. In het werkboek kun jij jouw ervaringen journallen. En misschien wil je het zelfs bewaren om later nog eens terug te lezen, hoe jij krachtig je negatieve emoties hebt overwonnen.


De audio bevat schrijfopdrachten en een hele mooie visualisatie!


De Online Vergevings Workshop kost normaal 57,00. Maar tijdelijk is het beschikbaar voor nog geen tientje! Na deze periode gaat de prijs omhoog!

Zie hieronder de link naar de Online Vergevings Workshop:Wil je meer weten over de Vergevingsprogramma’s van Dagelijks Geluk, klik dan op onderstaande link:

https://dagelijks-geluk.nl/vergeving/


Ik wens je een gezonde, helende periode!

Veel Dagelijks Geluk!


Liefs,

Bindia,

Team Dagelijks Geluk!


Wat is een Challenge nou weer?


Een Challenge is toch een uitdaging die je wel of niet aangaat? Dat klopt inderdaad. Een uitdaging! Maar in de persoonlijke ontwikkeling betekent een Challenge toch nog iets meer. Voor ons is een Challenge een GRATIS training of coachingstraject waarbij je wordt uitgedaagd om eerste stappen te zetten in een bepaalde ontwikkeling. Je wordt tijdens zo’n Challenge inderdaad uitgedaagd. Uitgedaagd om een aantal dagen lang uit je comfort zone te treden en aan de slag te gaan voor jezelf en aan jezelf te werken.


Begin dit jaar heeft coach Bindia Ramcharan van Dagelijks Geluk de GRATIS 7-daagse Vergevings Challenge aangeboden aan een groep deelnemers die 7 dagen lang werkten met video’s, oefeningen en inzichten die deze mensen weer een stap verder hebben geholpen in hun reis van vergeving. Tijdens de Challenge leerden de deelnemers omgaan met hun emoties en leerden ze werken aan (zelf)compassie en zelfliefde. “Vergving is een miskende emotie”, zegt Bindia. Ze pleit zelfs voor een jaarlijks terugkerende Vergevinsdag waarbij we allemaal stilstaan bij deze emotie, waarvan mensen vaak denken dat die onnodig is. Niets is minder waar.


Vergeving helpt veel meer dan we denken. Om deze ‘miskende’ emotie nog meer bekendheid te geven en daar nog meer mensen mee te helpen, hebben we bij Dagelijks Geluk besloten om de GRATIS 7-daagse Vergevings Challenge nu voor iedereen en wanneer iemand maar wil of nodig heeft, beschikbaar te stellen op onze GRATIS-pagina.


Je krijgt de complete 7-daagse Vergevings Challenge plus een spiksplinternieuw werkboek in jouw mailbox, nadat je je hebt aangemeld via deze link: https://renr.activehosted.com/f/27.


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk!Kun je weer vertrouwen nadat je vertrouwen is gebroken?


In deze periode van onmacht en onzekerheid worden we behoorlijk getest. Niet alleen onze gezondheid, maar ook onze persoonlijke issues en (financiële) zekerheden worden blootgesteld aan onzekerheid.


Een onvoorstelbare periode met een mega-invloed op ons leven. En niemand wordt uitgezonderd!

Iedereen wordt geraakt door deze bizarre situatie die een hoop onzekerheden veroorzaakt, zowel in ons persoonlijke leven als in de maatschappij.


Misschien worstel jij ook met gevoelens van onzekerheid. Wie en wat kun je wel vertrouwen?


Terwijl ik dit schrijf, ben ik gelukkig gezond, maar ik kan mij héél goed voorstellen wat het betekent als je vertrouwen verliest of in tijden van onzekerheid leeft.


Een paar jaar geleden werd mijn vertrouwen te pletter geslagen. De wereld die ik voor mijzelf had gecreëerd, klapte als een zeepbel kapot. Er kwam een einde aan een relatie, waarvan ik dacht dat deze een gedegen vertrouwensbasis had. En precies op dat moment begon mijn reis waarin meerder keren mijzelf heb overwonnen.


Waarom zou je iemand vergeven als deze jou pijn heeft gedaan? Omdat iedere situatie een persoonlijke boodschap heeft. Wat op het eerste gezicht rauw en bedroevend lijkt, heeft vaak diepere inzichten voor jou met het doel je leven mooier en liefdevoller te maken. Dit kan ik na enkele jaren boosheid vastgehouden te hebben zeggen. Omdat ik mij heb gerealiseerd dat je de ander vergeeft, omdat je jezelf de rust, liefde, vrede en het vertrouwen gunt!


Kun je opnieuw leren vertrouwen?


Ja, ik heb opnieuw leren vertrouwen. Te beginnen bij het leren vertrouwen van mijn eigen intuïtieve gevoel, vertrouwen in mijn beslissingen, vertrouwen dat ik het geluk waard ben.

Dit ging niet zonder meer. Het was een reis met veel tegenslagen, maar wel eentje waarbij ik mijn doel helder voor ogen heb gehouden, namelijk: ik geloof erin dat ik alle geluk waard ben.


Tijdens deze reis heb ik verschillende technieken leren gebruiken om mijzelf te helpen helen en te (her)waarderen. Ik heb een mooi resultaat bereikt. Ik voel mij namelijk alle liefde en geluk dubbel en dwars waard. Ik ben de mensen en technieken erg dankbaar voor mijn prachtige resultaat. En nu is het mijn beurt om de lessen door te geven aan mensen die zich ook willen bevrijden van wrok en verbittering, omdat ze vinden dat ze liefde en geluk verdienen.


Wanneer is het juiste moment om te vergeven?


Nu, is het moment om uit de schaduw van pijnlijke herinneringen te stappen en in jouw licht te staan. Alleen jij kunt beslissen, wanneer jij dit voor jezelf begint. Hoe eerder, hoe beter natuurlijk, want waarom zou je jouw kostbare leven nog verder negatief laten beïnvloeden?


Hoe kun je beginnen met het leren vergeven?


Er zijn zoveel manieren, methoden en technieken. Velen hebben deze weg al bewandeld en hebben ook oplossingen gevonden. Zo heb ik dat ook. En heb ik een GRATIS Vergevings Challenge en een verdiepende Online Vergevings Workshop gemaakt voor iedereen die zich nu klaar voelt om oude pijnlijke emoties los te laten, en in te ruilen voor zelfliefde en geluk.


Wil jij ook meer (zelf) liefde en geluk?

Vanaf volgende week vrijdag 10 april is de GRATIS Vergevings Challenge beschikbaar op https://dagelijks-geluk.nl/gratis.

Houd deze pagina in de gaten voor nóg meer GRATIS producten van Dagelijks Geluk!


Een week later komt de:

ONLINE VERGEVINGS WORKSHOP

Je ontvangt dan zorgvuldig en compassievol samengestelde technieken. En je krijgt een mooie visualisatie, die helpt bij het vinden van rust, vrede en vertrouwen in jezelf.

Prijs: Van 57,00, NU voor maar 9,97 (excl. BTW)!


Deze workshop schaf je éénmalig aan en kun je zo vaak als je wilt beluisteren. En je ontvangt een digitale werkboek waarin je oefeningen kan uitwerken.

Dit alles voor maar 9,97!


Veel Dagelijks Geluk!


Liefs,

Bindia,

Team Dagelijks Geluk!


In de Sint Pieterskerk in Vaticaanstad bij het beeld van Petrus, de belangrijkste discipel van Jezus Christus, de ‘rots’ waar de moederkerk van het Rooms-Katholicisme op is gebouwd.

Werkelijke heling…..


En daar zat ze dan, in die grote Sint Pieterskerk in Vaticaanstad. Ze was stil. In zichzelf gekeerd. Ik keek naar de prachtige beelden van Jezus Christus en zijn moeder Maria. De pijn, het verdriet, het verlies stroomden uit de ogen van de beeltenissen. Hoe kon God dit zijn zoon aandoen? Maar ondertussen stroomden de werkelijke tranen over de levende wangen van Bindia. Ik kan wel kijken naar die beelden met pijn, maar ik hoefde alleen maar naar rechts te kijken en ik zag levende pijn. Ook zij heeft gedacht: hoe kan iemand mij dit aandoen?


Ik had niet eens in de gaten wat vlak naast mij in de kerkbanken gebeurde. Zo blind was ik. Ze had een papier in haar handen. Een gebed van de Tolteekse spirituele leraar Don Miguel Ruiz, een gebed voor zelfliefde. Terwijl ik mijn ogen richtte op de externe wereld, de beelden, de kerk, was zij bezig te helen van onder meer zaken waar ik verantwoordelijk voor was.


En dan de Sixtijnse Kapel. Tussen de pratende, fotograferende en selfiescorende – wat eigenlijk daar allemaal niet mag – toeristen stonden wij in het midden van de Kapel in stilte. We genoten van het meesterwerk van Michelangelo. Onderwijl dachten we aan hoe daar in dat meesterstuk het leven is samengevat: de slechtheid, de duivelse kant van de mensheid, maar ook de liefde van moeder Maria, Jezus Christus en striktheid van God. Althans, ik dacht aan de mensheid. Bindia dacht aan onze persoonlijke levens. Maar terwijl ze daar aan dacht, zat ze midden in haar helingsproces.


Het was duidelijk dat haar gebed haar hielp. Ze las die dagelijks heel bewust, daarnaast deed ze ook andere oefeningen van onder andere Byron Katie en Louise Hay. Nu een paar jaar later is ze zo ver, dat ze het zelf beheerst en kan delen met anderen. Ze heeft nog meer zelfliefde, vergevingsgezindheid en (zelf)compassie opgebouwd en daarmee veerkracht. Sindsdien ben ik ook naar mijzelf gaan kijken en kon ik mijn verantwoordelijkheid nemen. Dat is fijn, voor mij en uiteindelijk werpt dit zijn vruchten af voor iedereen met wie ik te maken heb. Maar het werkelijke helen, deed Bindia zelf.


En nu kan ze jou daarbij helpen. Ze heeft haar ‘5 Krachtige zelfhulptools’ opgeschreven en biedt het nu GRATIS aan op:

https://dagelijks-geluk.nl/gratis.

Lees maar eens of het iets voor jou is.


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk!          Als je jezelf moet vergeven…..


Misschien is dit wel het moeilijkste wat je ooit hebt gedaan.

Maar het is nu de hoogste tijd om de zelfkastijding op te geven.

Klopt, het is verrekte moeilijk.


Het is veel gemakkelijker om onvermoeid op dezelfde voet door te gaan. En als je jezelf dan een keer niet verwijt, dan vind je zo nu dan wel een zondebok in je omgeving.


Toegegeven, het is gemakkelijker. Maar wat het in ieder geval niet is, is dat het liefdevol, gelukkig en gezond is.

Echt waar! Vastgehouden boosheid, verdriet en teleurstelling hebben verstrekkende gevolgen voor jouw leven, waar jij je nu misschien niet bewust van bent.


Door te vergeven, zul je de kwaliteit van jouw leven met sprongen verhogen. En veel meer mooiere dingen aantrekken!


Pijn heeft namelijk ook een mooie keerzijde. Daarom is het er in het leven.

Verwerk jouw pijn en zie hoe het leven jou (weer) toelacht.


Jou pijn doen kan een ander. Maar jezelf herstellen doe jezelf.

Niemand anders kan dit voor jou doen.

Wel kun je er hulp bij krijgen.


In de Dagelijks Geluk Vergevingsprogramma’s heb ik compassievolle hulp voor jou centraal gezet, omdat ik weet dat het allerbelangrijkste is dat je jouw gevoel over jezelf heelt en herstelt.


Klik op https://www.dagelijks-geluk.nl/vergeving om te lezen over de Dagelijks Geluk Vergevingsprogramma’s.


Veel Dagelijks Geluk!


Liefs,

Bindia,

Team Dagelijks Geluk!Waarom coach je?


Waarom coach ik? Dat is een vraag die soms aan mij wordt gesteld. Ik was een journalist, ben actief in de schrijf- en communicatiesector, maar waarom persoonlijke coaching?


Een goede vraag, die dwingt tot nadenken. Ik kon eerder het antwoord redelijk globaal en een beetje uit de losse pols geven, maar nu ik sinds vorig jaar daadwerkelijk cliënten heb, wordt ook dat antwoord steeds ‘echter’. Ja, dat antwoord is om mensen te helpen.


Dat klinkt vaag, maar toch is het zo. Allereerst moet ik daarbij zeggen dat bij het helpen van mensen het Ego geen rol mag gaan spelen. Het is niet om jezelf een held te voelen. Nee, ik help mensen, omdat ik gelukkig wordt als mensen blij de sessie verlaten. Dat ze gelukkig zijn met hun inzichten en dat ze gereedschap hebben meegekregen om hun leven mooier, rustiger, gelukkiger en liefdevoller te maken. Het is zo fijn om bij de volgende sessie te horen dat het beter met ze gaat en dat de ‘snelle’ interventies – vanuit het NLP, meditatie en visualisatie – goed worden geconditioneerd, waardoor ze zichzelf steeds beter kunnen laten voelen.


En, weet je, als het niet zo rap gaat, als ze hadden gehoopt, dan herhalen we de oefening, of we doen een ander effectieve interventie. Daarna blijkt dat het tandwiel van positieve verandering weer sneller gaat draaien.


Als coach ben ik zeker geen psychotherapeut. Ik help mensen in hun proces door interventies die ik ze mee geef om in hun eigen leven toe te passen. De cliënt doet het uiteindelijk zelf, onder mijn professionele (goed geschoold in NLP-coaching) begeleiding. Immers, iemand anders kan een probleem dat ‘in’ jou zit, niet oplossen. Daar zal je zelf iets aan moeten doen. Een coach blijft namelijk niet jouw hele leven bij jou, om zaken voor je op te lossen. Een coach helpt jou om het zelf te doen.


Dus, waarom coach ik? Om mensen te helpen hun leven zelf te leiden, zoals zij dat wensen. Dat geeft voldoening, want ik geloof inmiddels heel sterk dat we hiervoor op de wereld zijn gekomen: om de wereld een stukje mooier, gelukkiger en liefdevoller te maken.


Heb je interesse in onze coaching & hypnotherapie?

Kijk dan op de volgende pagina:

https://dagelijks-geluk.nl/dagelijks-geluk-coaching/


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,


Perdiep Ramesar,

Team Dagelijks Geluk!Iedereen is weleens in hypnose


Mijn docent Hypnotherapie zei wel eens vaker dat alle hypnose zelfhypnose is. Wellicht heb je er nog niet bij stil gestaan, maar stel je eens voor dat je helemaal opgaat in een spannende of een enge film. Even zijn al jouw emoties gespannen, of je voelt je daadwerkelijk angstig. Terwijl de werkelijkheid is, dat je waarschijnlijk in een veilige bioscoop naar een film kijkt.


Of misschien heb je tijdens het autorijden meegemaakt, dat je zo in gedachten verzonken bent geraakt, dat je voordat je het weet al op jouw plaats van bestemming bent? Of juist een afslag mist, doordat je er met je gedachten niet bij bent. Wel eens meegemaakt? Dit wordt ook wel de ‘snelweghypnose’ genoemd. Je normale bewustzijn is dan afgeleid van het autorijden, waardoor je onderbewustzijn het ‘overneemt’, waardoor je veilig kunt blijven rijden.


De wetenschap is er nog niet over uit of hypnose een (natuurlijke) staat is of juist een proces.


Wat wel duidelijk is, is dat het een natuurlijke staat of proces van jouw mind is. In deze staat is je aandacht diep geconcentreerd, waarbij jouw kritische en analytische denken minder aanwezig of geneutraliseerd is.


Eng vind ik hypnose dus zeker niet. Eerder een natuurlijke staat waar ieder menselijk brein mee te maken heeft. Het normale bewustzijn verdwijnt op de achtergrond, waardoor je rechtstreeks naar de wortels van je problemen kunt zoeken en die er kunt ’uittrekken’. 


Ervaar nu laagdrempelig en voordelig Coaching of Hypnotherapiesessies bij Dagelijks Geluk!

Klik hier voor de aanbieding: https://dagelijks-geluk.nl/dagelijks-geluk-coaching/


Wil je meer informatie over Hypnose en Hypnotherapie?

Download dan nu het GRATIS E-Book ‘Over Hypnose & Hypnotherapie’ via deze link: Https://renr.activehosted.com/f/25


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,


Bindia Ramcharan,

Team Dagelijks Geluk!


Vergeving


Als de tijd voorbijvliegt, dan wordt er weleens gezegd dat het leven goed voor je is! 


En ja, dat is het leven zeker voor mij. Er is zovéél om dankbaar voor te zijn.


Er is ook genoeg waar ik mij minder gelukkig om voel (of ben geweest). Gevoelens van verdriet, boosheid, machteloosheid en verraad hebben gezorgd voor een hoop onvrede in mijn leven. Maar tegelijkertijd moet ik toegeven, dat juist hierin voor mij ook grootste levenslessen zitten.


Sinds afgelopen 3 jaren staat mijn leven in het teken van vergeving.


Vroeger zei ik: “Vergeven kan ik wel, maar vergeten niet!”. Zo onnozel van mij. Nu weet ik beter en ben ik mij bewust van hoe giftig het voor mijn lichaam en geest is om vast te houden aan afwijzing. Afwijzen van een situatie, van een ander en van mijzelf.


Mijn voornemen om mij te verdiepen in vergeving, is het mooiste geschenk dat ik mijzelf heb gegeven. Loslaten van wrok, verdriet en afwijzing, maakt als vanzelf ruimte voor (zelf)liefde en compassie.


3 Intense jaren waarin ik eerst de bereidheid moest vinden om niet meer boos te blijven, te accepteren, bewustwording (van het waarom) en het kunnen vergeven, hebben mij zovéél milder gemaakt. In de eerste instantie naar mijzelf toe en ook naar anderen. Ik voel mij op alle vlakken ontlast. En veel heb mogen groeien. Wat had ik dit hard nodig zeg! Op geen enkele wijze wilde ik nog verder met pijn en verdriet. Dat was één van de beste en mijn meest kwetsbare beslissing.


Ik verdiepte mij in allerlei boeken over vergeving, meditatie, vergevingstechnieken. En gaf mijzelf ook tijd om te herstellen van de forse knauwen die ik ontving. Het was hard werken met de nodige struggles. En inmiddels ben ik een heel eind.


Zo ver dat ik een helpende hand wil en kan uitreiken naar diegene die dit herkent. Ik ben zo dankbaar dat de energieslurpende emoties door verraad en pijn nu op afstand zijn gezet, dat ik het een ieder gun om hetzelfde voor zichzelf te doen. Uiteindelijk is het niet willen vergeven, jezelf tekort en kwaad doen.


“Unforgiveness is like drinking poison yourself and waiting for the other person to die.” 


Struggle jij ook met oud zeer en ben je er klaar mee?


En heb je net als ik besloten om boosheid en pijn los te laten?


En in plaats daarvan innerlijke rust, harmonie en liefde te omarmen?


Dan heb ik een mooi presentje voor jou.


In januari 2020 bied ik een GRATIS 7-daagse Vergevings Challenge aan om je te helpen bij het vergeven. Want ik weet als geen ander dat vergeven een echte uitdaging kan zijn.


Niets ingewikkelds en ik heb bewust gekozen om het fijn en laagdrempelig te houden. 7 Dagen gaan we samenwerken aan het breken van de verharding die pijn en verdriet kunnen veroorzaken. Zodat je met mildere ogen naar jezelf, anderen en naar de wereld kunt kijken.


Dit gaan we 7 dagen doen met korte, persoonlijke oefeningen.Hoe werkt het?

Je wordt uitgenodigd in een besloten FB-groep, waar ik dagelijks de opdrachten zal plaatsen. De opdrachten en het materiaal worden in de groep geplaatst en zijn ongeveer 10 dagen beschikbaar om terug te kijken. Mocht je een dag missen dan heb je nog wat ruimte.


Tijdsinvestering?

7 dagen ongeveer een halfuurtje. Sommige dagen wat extra materiaal in de middag- en avonduren.


Kosten?

Nauwelijks, alleen internet!

En ik raad je aan om een (eenvoudige) journal of schrift aan te schaffen voor je opdrachten.


Wanneer?

Vanaf 13 januari 2020


Weet je het nog niet helemaal zeker? 

Dat geeft natuurlijk niet. Je kunt je voorlopig blijven aanmelden. Zelfs als we al begonnen zijn, kun je je aanmelden. Echter is het veel gemakkelijker en fijner als je ons vanaf het begin vergezelt.


Daarnaast wil ik voldoende ruimte houden om jou persoonlijke aandacht te geven als dat nodig is. Dit is een reden voor mij om een beperkt aantal plaatsen aan te bieden. Wees er dus snel bij en meld je vandaag nog aan! Ken je anderen voor wie de Vergevings Challenge  interessant is?

Deel dan deze pagina of posts van social media, alsjeblieft? 


Dat waarderen wij enorm en is superlief!


Veel Dagelijks Geluk!


Liefs,

Bindia,

Team Dagelijks Geluk!


Peentjes zweten

Ik denk dat iedereen dat weleens heeft gehad. Dan heb je iets belangrijks en dan komen de zenuwen op. En die zenuwen komen niet even gewoon, maar ze komen met een spreekwoordelijke tsunami van zweetdruppels, trillende handen, wiebelende benen, stotteren, haperende stem. Alsof je bijna van je stokje gaat. Veel mensen denken dat dit niet is tegen te houden en zeker niet is te voorkomen. Niets is minder waar.


Ik heb dat vaker gehad, zo’n zweetmoment. Dan zweet ik niet over mijn hele lichaam, althans daar ben ik mij niet bewust van, maar op specifieke plekken heel erg: op mijn voorhoofd en boven mijn bovenlip. Voelt heel naar en het is duidelijk te zien, want die plekken glimmen dan alsof er net een natte doek over je gezicht heen is gewrongen. Wat andere mensen daarvan vinden, is eigenlijk het enige wat op dat moment jouw focus krijgt en ook nog eens zichtbaar is, maar het gevoel dat je er zelf bij hebt, is vooral erg ellendig.


Je aandacht gaat naar jouw gezweet in plaats van de belangrijke taak die je te doen hebt. Waardoor je je niet meer focust op jouw taak, maar op jouw zweet. Zweet dat helemaal niet jouw focus nodig heeft, want die stroomt vanzelf wel. Je krijgt echt het gevoel dat je er niets aan kunt doen en dat je dat altijd zult houden.


Maar er is wel degelijk iets aan te doen. Hypnotherapie en coaching kunnen jou daar beide bij helpen. Ik had laatst een belangrijke presentatie met niemand minder dan oud-RTL-nieuwslezer Rick Nieman, en uit voorzorg voor ongezonde spanning, vroeg ik aan mijn lief Bindia (hypnotherapeute voor Dagelijks Geluk) om mij in hypnose alvast te kalmeren voor de presentatie. Het effect was waanzinnig, kan ik je melden.


Ik zweette niet, had niet eens het gevoel dat ik zenuwachtig was en het was ook totaal niet aan mij te zien. Ik stond daar stevig met rechte rug, rustig articulerend en zelfverzekerd. Zonder stress. Hoe deed ze dat?


Door mijn onderbewustzijn in hypnose ‘suggesties’ mee te geven die ik graag wilde: kalm zijn, zelfverzekerd zijn, geen fysieke ongemakken als zweten, et cetera, enzovoorts. Ik gaf haar aan wat ik wilde en zij plantte die suggesties en affirmaties als het ware in mijn onderbewustzijn. En, zoals ik al schreef, het werkte perfect!


Ook na de presentatie kreeg ik niet de stressreactie die ik eerder kreeg bij spannende momenten. Het zit, volgens mij, ingebakken in mijn systeem. Mijn onderbewustzijn heeft dit opgeslagen en roept het op wanneer nodig. Heerlijk voelt dat, want hoe fijn is dat om gewoon kalm en zelfverzekerd te blijven op momenten van stress!


Ik ben daar Bindia ontzettend dankbaar voor! Ook voor jou kan dit. Meld je dan aan voor onze tijdelijke kennismakingsaanbieding voor een coachings- of hypnotherapiesessie van maximaal 2,5 uur voor maar 37,00!


Via deze link vind je meer informatie: https://dagelijks-geluk.nl/37-voor-37.


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar.


Dagelijks Gelukkig op de tandem op Schiermonnikoog

Fietsangst

Tijdens onze vakantie op Schiermonnikoog was het zo ver: we zouden gaan fietsen. Voor een gemiddelde Nederlander is dit niet zo bijzonder, want er wordt veel gefietst in Nederland. Maar voor mij was dit ‘heavy shit’. Zo ‘heavy’ dat ik nadat ik meerdere keren had gezegd dat ik mee zou gaan fietsen, ik de ochtend voor de fietstocht afhaakte.


We zouden fietsen huren en rondrijden op het Waddeneiland. Maar in de ochtend zei ik: “Nee, ik ga niet!”

Wat gebeurde er ineens met mij? Ik werd bang. Ik keek er al tegenop om te gaan fietsen, omdat ik al zo’n twintig jaar – ik ben nu 41 jaar – de trappers niet had laten draaien. ‘s Morgens toen ik opstond zat ik al in de rats. Ik voelde me gespannen en het enige wat ik – of mijn ego of mijn ‘veilige’ reptielenbrein – kon bedenken, was ‘nee, ik ga niet!’.


Daar was mijn lief Bindia natuurlijk niet van gecharmeerd. En terecht, want ik had afgesproken om gezellig mee te gaan fietsen. Ook voor haar was het zo ongeveer twintig jaar geleden voordat ze voor het laats had gefietst. Dus, ze was ‘not amused’.

Daar werd ik door geraakt. Met haar woorden over dat we dit hadden afgesproken, overtuigde ze mijn innerlijke stem. Immers, wat had ik te verliezen. Val ik, dan val ik. Ik ben samen met mijn dierbaren, het is ok!

Ik haalde een paar keer diep adem en voelde mezelf tot rust komen. Mijn innerlijke dialoog werd stil en En toen het mij nog een keer werd gevraagd, zei dan toch: “Ja, ik ga toch wel mee!”


Bindia begreep mijn gewiebel niet en dat kon ik inderdaad niet goed verantwoorden. Het was mijn innerlijke stem die het ‘s morgens won van mijn eigen wens om gezellig te fietsen. Maar, wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat ik juist door mijn angst heen moest. Hup, uit mijn comfortzone en fietsen dus! Want, inderdaad, het avontuur en daarmee de grootste kans op succes, ligt buiten jouw comfortzone.


Ik dacht bij mijzelf: als ik al niet eens op de fiets durf te stappen, wat durf ik dan wel en in het leven zijn er nog veel meer lastige situaties waar ik ook mee moet dealen. Ook dan is afhaken niet gewenst. En niet goed voor mezelf. Daarom hebben we fietsen gehuurd en zijn we gewoon gaan fietsen.


En wat was het resultaat? We hebben een heerlijke tocht gehad, zelfs op een tandem, en niemand is gevallen. Ja, ik had weer een angst overwonnen. Een aantal jaar geleden, zou ik nooit zijn gegaan en was ik met mijn koppige ego met zijn angsten ongezellig in het appartement gebleven. Nee, nu niet. Ik was wel even van mijn pad, maar ik ben er weer op gekomen. Gelukkig heb ik dierbaren om mij heen, die mij stimuleren, motiveren en steunen. Ook al zijn ze boos of teleurgesteld, wat erg is, maar ook dat helpt mij om mijn angsten te overwinnen. En het is gelukt!


We hebben daarna zelfs op onze wensenlijstje gezet dat we fietsen gaan aanschaffen om vaker te fietsen. Om flink te oefenen, zodat we overal het lef en het zelfvertrouwen hebben om mooie fietstochten te maken.


Een angst overwinnen is moeilijk. Althans, voor mij was dat wel het geval en ik weet dat dit voor veel mensen geldt. Maar wat vaak helpt is het zogeheten ‘pijn/plezier’-principe. Waarom zou ik in het appartement blijven? Omdat ik bang was voor pijn, letterlijk als ik zou vallen en figuurlijk als ik zou worden uitgelachen als ik zou stuntelen. Waarom zou ik wel gaan fietsen? Omdat het leuk en plezierig kan zijn, omdat het lol en humor brengt en omdat ik het daarmee gezellig zou hebben met mijn geliefde. In dit verhaal is dat duidelijk: ik was bang voor de pijn waardoor ik afhaakte, maar ik koos uiteindelijk toch voor het plezier, waardoor ik inderdaad een hele mooie ervaring had, prachtige landerijen op Schier heb gezien, een liefdevol en lachend gezicht van mijn Bindia zag en we veel lol hebben gehad.


Soms moet je door de pijn heen, en daarmee door je angst. Dan breek je uit jouw comfortzone. Bij mij was dat in dit geval door op de fiets te stappen. Wat is dat bij jou? En ga eens door die angst heen en ervaar wat er dan gebeurt. Misschien vind je wel Dagelijks Geluk!


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar.


The Ride of your Life

Wij gaan deze week naar de Efteling, het in mijn ogen grootste, bekendste en leukste attractiepark van Nederland. Het park heeft alles, voor kinderen, jongeren en volwassenen. Echt een park voor drie generaties, daar adverteerde het park eerder terecht mee. Je gaat er als kind naartoe, als (bonus)vader en als grootvader. Heerlijk! Even een dag in de sprookjeswereld van Grimm, Anton Pieck en de creatievelingen van de mensen achter de Efteling. Voor een dag in sprookjesland…..


Het leven is geen Sprookjesbos, nee, dat kunnen we iedere dag ervaren. Nee, de Efteling lijkt op een vlucht uit de werkelijkheid, maar is dat niet. De Efteling is voor mij een symbool, en daarom tot nu toe voor mij het beste pretpark dat er bestaat. Het is de Droomvlucht van het leven!


Ik heb vroeger weleens gedacht: zo’n dag in een pretpark geeft mij – voor eventjes – het Geluk & Plezier die ik voor mijzelf wens. Veilig onder de grote Vogelrok voor een paar uurtjes. Zo’n pretparkdagje was meer een Fata Morgana. Maar niets is minder waar. Het pretpark is juist het bewijs dat je kunt kiezen tussen twee paden: dat van jouw eigen sprookje in het licht, of dat van het Spookslot met alle gevolgen van dien.


Zelfliefde en zelfzorg betekenen ook jouw gedachten positief houden, voor iedereen. Ja, soms moet je jouw grenzen aangeven en soms flink stevig ook. Maar waar het om gaat, is dat je dat met liefdevolle en compassievolle gedachten en intenties doet. Je wenst de ander het beste in hun pijn van waaruit ze naar jou reageren. Je zegent ze en hoopt dat ze met jouw liefde en compassie doorgroeien en dat ze dan vervolgens hun eigen Vliegende Hollander overleven en het lef hebben om door te stromen naar de Baron en de Python om hun nek met moed kunnen doorstaan, en als een heldhaftige Joris de Draak bevecht en verslaat.


Wanneer je dat kunt, lijkt iedere ‘ride of your life’ een Pagode waarin jij de zaak rustig overziet en met een kalme en positieve mind alle kansen en mogelijkheden ziet en grijpt, zoals je je laat verrassen door de magie in Symbolica en kiest voor het schilderachtige pad in het Sprookjesbos.


Ja, de Efteling kan wel degelijk symbool staan voor het leven. Geniet ervan!


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar.


De vraag waar iedereen bang voor is

Toen ik mijn geliefde Bindia ruim drie jaar geleden leerde kennen, stelde zij mij bij ieder issue dat ik had steeds dezelfde vraag. De vraag die niemand wil horen. De vraag waar iedereen in eerste instantie bang voor is, omdat die confronteert, spiegelt, provoceert en direct is. De vraag: wat was jouw bijdrage in dit geval?


Toen vond ik die vraag ronduit irritant en probeerde die dan ook continu te ontwijken. Maar dat had geen zin. Wat was mijn bijdrage in dit geheel, was de vraag die ik steeds weer terugkreeg van haar. Waarom? Omdat die vraag doet reflecteren. Zelfreflectie is ontzettend belangrijk, als je zaken wilt veranderen. Als je dingen anders wilt doen. Als je op issues terugkijkt met het idee dat in iedere gebeurtenis of ervaring een les zit voor jezelf. Wat heb jij gedaan waardoor deze situatie is ontstaan, zich zo heeft ontwikkeld, of zo is geworden of geëindigd?


Een moeilijke vraag, omdat je voor het antwoord met jouw billen bloot moet en door het stof moet. Het is heel gemakkelijk om al jouw problemen buiten jezelf te leggen en alles en iedereen de schuld te geven van jouw kwestie. Maar zo werkt het natuurlijk in werkelijkheid niet. Waar twee vechten, hebben twee schuld, dus ook jij. Ook jij hebt iets gedaan, iets hoe klein ook, waardoor een situatie een probleem voor jou en misschien ook de ander is geworden.


Immers, als jij altijd – nee, dus écht ALTIJD – fijn, liefhebbend, eerlijk, integer, betrouwbaar, hardwerkend, verstandig en intelligent hebt gehandeld, zou geen enkele issue een probleem zijn. Alles is energie. Het begint al bij jouw gedachten. Als jouw gedachtekronkels in jouw hoofd al negatief zijn, is de kans zeer groot dat die nare gedachten uitkomen. En dat doet niemand anders, dan jijzelf. Negatieve gedachten (over jezelf, de ander of een situatie) brengen negatieve gevoelens voort die vaak naar buiten komen in een vorm van een negatieve handeling of woorden.


Ik heb dat ook moeten leren. In die drie jaar mijn lief, worstel ik soms nog steeds met die zeer belangrijke vraag: wat was mijn bijdrage in dit verhaal?


Zelfreflectie geeft inzicht in jouw gedachten, gevoelens, woorden en handelingen. Zelfreflectie geeft inzicht in jouw (gedrags- of denk-)patronen. Hoe moeilijk dit ook is, des te waardevol is het.


Ook duwt deze ‘Vraag der Moeilijkste Vragen’ jou ook om buiten jouw comfort zone te stappen en vanaf een afstand naar jou, de ander, de situatie en jouw denken, voelen en doen te kijken.


Vervolgens is het zaak dat je als je op zoek gaat naar antwoorden, ook liefdevol en compassievol naar jezelf blijft kijken. Veroordeel jezelf en de ander niet. Oordeel niet te hard. Wees geen rechter voor jezelf, maar een goede vriend(in). Mensen maken fouten, jij ook. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, maar mensen doen dat wel. Is dat erg? Soms zijn jouw fouten heel erg, maar als je liefdevol en compassievol naar jou en de ander en de situatie kijkt, haal je er goede en wijze lessen uit waar je voor de rest van jouw leven baat bij hebt.


Zoals ik al schreef: het is nog steeds een worsteling voor mij. Dus, nee, ik beheers de techniek van deze vraag niet altijd goed. Maar ik ben aan het leren, dagelijks opnieuw. Wat belangrijk is, is dat ik van elke misstap leer en niet te lang blijf hangen in frustraties en de negatieve energie. Kop op, en weer vooruit. Groeien, zul je!


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar.


Mijn ochtendwandeling

Iedere morgen doordeweeks trek ik mijn joggingbroek, T-shirt en mijn joggingschoenen aan. Ik kus mijn geliefde Bindia gedag, voordat ze in de auto stapt en naar de orthopsychiatrische kliniek gaat waar ze als klinisch maatschappelijk werker werkt. Ik loop dan richting het Zuiderpark in Rotterdam om aan mijn werkdag te beginnen. Daarvoor hebben we al gemediteerd en onze natuurlijke vitaminen ingenomen.


In het park begint al mijn eigenlijke werkdag. Dan ga ik afwisselend joggen en wandelen. Tijdens het lopen, verwerk ik allerlei zaken. Zoals hoe het in ons leven gaat, hoe het zakelijk loopt, wat goed gaat, wat beter moet en wat anders moet. Tijdens mijn ‘walk’ denk ik ook na over de zaken waar ik dankbaar voor ben en visualiseer ik wat ik nog wens in mijn leven.


Het lopen geeft rust en ontspanning. In de natuur, tussen de bomen, het gras, weggevlogen parkietjes die zich in het park hebben vermenigvuldigd en van boom naar boom vliegen. Verschillende soorten ganzen, eenden en meerkoetjes die na hun nachtrust hun weg waggelen naar hun vaste spots aan het water in het park. ’s Morgens geurt het park nog naar de ochtenddauw. Overal zie je joggende mensen, hondenuitlaters en wandelaars die je na een paar dagen al begint te herkennen. Zo af en toe komt er dan ook een ‘goedemorgen’ jouw kant op. Lachend zeg ik dan ‘goedemorgen’ terug.


Mijn ochtendwandeling geeft energie, zorgt ervoor dat mijn lichaam fit en fris is en kan ik daarna achter de laptop kruipen om weer voor ons bedrijf aan de slag te gaan. Ik kan het iedereen aanraden om eerst even een wandeling te maken, te sporten en flink te bewegen om jouw lijf helemaal klaar te stomen voor creativiteit, denkwerk en jouw taken voor de dag.


Voor mij is het ook een manier om uit mijn comfort zone te stappen. Om iedere ochtend sportkleding aan te trekken en erop uit te gaan om te bewegen. Het was zo veel relaxter om rustig op te starten en als ik eenmaal wakker ben eens aan de slag te gaan. Nu ben ik fris, opgeladen en heb ik een helder hoofd om écht aan het werk te gaan, zonder vrees voor uitstelgedrag, of zoals we dat ook wel ‘procrastination’ noemen. Mijn uitstelgedrag zorgde ervoor dat taken bleven liggen, deadlines niet werden gehaald en dat ik lui werd. Maar sinds ik in de ochtenden ga lopen is dat veranderd. Iedere dag stap ik weer over de grens van mijn vertrouwde comfort zone en merk ik dat daar juist alle winst uit haal. Voor mezelf, mijn omgeving en mijn werk. Nogmaals, voor iedereen aan te raden!


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar.


1893

Ik was een jongetje van een jaar of 3. Ik was alleen, geen ouders, niemand. Ik was bang, eenzaam en vies. Alles was kapot om mij heen, zanderig en stil. Ik stierf kort daarna, alleen. Het was 1893.


Dat kwam bij mij naar boven toen ik vorige week een hypnotherapiesessie had. De hypnotherapeute bracht mij in hypnose terug naar een moment waar ik mijn emotie van angst aan eenzaamheid, afwijzing en liefdeloosheid heb gekoppeld.


Wij zijn nog dagelijks bezig om ons te ontwikkelen. Zelfonderzoek en zelfinzicht zijn daar belangrijke onderdelen van en als je dan iets ontdekt wat niet fraai is, dan werk ik daaraan. Zo kon ik moeilijk omgaan met stress en kon ik onder zulke omstandigheden, waarbij ik mij angstig, afgewezen en machteloos voelde, incongruent reageren. Dat wil zeggen dat ik mensen kwetste, zonder dat ik dat wezenlijk wilde. Ook was ik (passief-)agressief en slachtofferig. Mijn dierbaren hebben dat ondervonden.


Anderzijds vertoonde ik ook ‘please’-gedrag, om mezelf beter of sterker voor te doen dan ik werkelijk was. Manipulatie en oneerlijkheid waren ingesleten patronen. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat mijn emoties vastzaten en dat ik ze niet openlijk kon uiten en ‘vlak’ was. Ik had er maar geen vat op waar dit gedrag vandaan kwam. Dat geldt overigens zowel voor positieve als negatieve emoties. Ik kon er alleen maar naar gissen en issues uit mijn verleden bedenken.


Bij de hypnotherapiesessie werden mijn emoties van angst, boosheid, verdriet, pijn en mijn omgang met stress behandeld. Volgens de hypnotherapeute zal ik de komende weken merken dat er iets is veranderd in mijn wezen. De sessie was vorige week donderdag en ik merkte al meteen resultaat.


Alles is zachter en milder bij mij. Minder snel op de kast, helder bij stress en geduldiger. Ook voelt mijn hoofd lichter. Alsof er een zware last van mijn hoofd is gevallen. Verder begrijp ik beter waar bepaalde emoties vandaan komen.


Is het echt zo dat ik in 1893 eenzaam stierf als klein jongetje? Het zou kunnen, want dit reikt verder dan ons verstand, en logisch proberen te redeneren hierover is ontzettend ingewikkeld, zo niet onmogelijk.


Ik geloofde lang niet meer in vorige levens en reïncarnatie, maar de afgelopen jaren ben ik langzamerhand weer teruggekomen bij dat geloof. Voor een Hindoe, zoals ik dat van huis uit ben, zijn karma en reïncarnatie voor mij weer belangrijke pijlers geworden. Dan is zo’n ervaring die ik bij de sessie heb beleefd zeer bijzonder. Het leek wel alsof mijn onderbewuste mij het bewijs leverde van dat geloof, waar ik jarenlang mijn twijfels bij heb gehad.


Of dat van het arme jongetje in 1893 nu feitelijk allemaal klopt, of niet. Mijn onderbewuste – dat alles onthoudt wat er in jouw leven en met jouw lijf, gevoelens en emoties gebeurt – bracht mij in ieder geval mij tijdens de hypnotherapiesessie naar dat moment in ‘mijn’ leven. Mijn tranen vloeiden rijkelijk. Ik heb een stuk of wat tissues vol gesnotterd. Ook heb ik verschillende mensen die mij in dit leven pijn, verdriet en teleurstelling hebben bezorgd diep vanuit mijn onderbewuste vergeven en een stap verder gezet in zelfliefde.


Weer een nieuwe stap in mijn persoonlijke ontwikkeling, zelfonderzoek, zelfinzicht en heling. Hypnotherapie is één van de wegen die naar het mooie Rome leiden.


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep Ramesar.


Ervaringsdeskundigheid

Dagelijks Geluk, omdat iedereen dagelijks geluk verdient! Dat vind ik ook. Tenminste zou het niet mooi zijn als het zo is. Ook in mijn leven.


Ik moet bekennen dat ondanks dat ik erin geloof dat het zo zou kunnen zijn, dit in mijn leven zeker niet zo is geweest. Het begint er wel gelukkig steeds meer op te lijken.


Nu heb ik in mijn leven meerdere ‘stormen’ mee gemaakt. En achteraf gezien, ben ik ontzettend dankbaar voor de lessen die ze meebrachten. Iedere keer was er  waardevolle groei, die ik zonder de zogenaamde ‘ramp’ niet zou hebben gehad. Laat ik het zo zeggen:  ik ben het soort van mens dat je hardleers  zou kunnen noemen.


De laatste storm begon een paar jaren geleden bij mijn hartenwens om compassievol te zijn. Om te beginnen, zette ik mij bewust in om liefdevol, integer en transparant te zijn. Dit leek mij een goed begin en compassie zou dan vanzelf volgen. Tenminste, die onnozele gedachte had ik toen. Want een periode van diep verraad en leugens volgde.


Auw en poef! Weg was mijn bewuste, liefdevolle, integere, vredelievende ik! Mijn hard gekneusde ego en gebroken hart, raakten vervreemd van innerlijke harmonie.


Ik voelde mij ontmanteld. Al die jaren van lessen over liefde en compassie, yoga en meditatie en ook intensieve  psychotherapieën. Al die energie voor gesleutel aan mijn mind, body en soul verbleekten bij die intense wrok die ik voelde.


Het was een feit! Ik was slachtoffer. Alweer!

Het was mij aangedaan!

Ik had er niets aan kunnen doen, en kon er nu niets aan doen!

Waarom gebeurt dit mij nu iedere keer weer?

Arme ik!


Schaamte, schuld, boosheid, angst volgden elkaar in een raptempo op in een oneindige vicieuze cirkel.


Hé, wacht even! Dit gevoel ken ik! Ik heb dit eerder meegemaakt. En dus zou een oplossing voorhanden moeten liggen, toch?

Ja, eerder had ik in mijn leven vele malen vergeven. Maar vergeten? Nope, dat zeker niet! Mijn beschermingsschild was stevig gesmeed. Zelfs een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Motto: ik kan je vergeven, maar vergeten zal ik niet, want ik zal je noooiiit méér vertrouwen.


ÉN, mocht het nu toevallig zo zijn dat vertrouwen héél dicht bij liefde & compassie ligt. Zou dan in deze ellende dan toch mijn geschenk om compassievol te zijn liggen?


Afgelopen 2 jaren heb ik dan weer eens tegen de stroom in, dan weer met de flow mee verschillende dingen aangepakt om de wijze les te ontvangen. Ik ben een heel stuk op weg, maar ben er nog niet.


En dus is het tijd voor verder sleutelen aan mijzelf. Om mijzelf verder op weg te helpen, ga ik van de week een hypnotherapiesessie doen. Vergeven van een persoon die in je leven aanwezig blijft en daar weer een liefde- en respectvolle relatie mee opbouwen, blijkt voor mij gecompliceerd te zijn. Maar ik wil deze uitdaging aan. En als het daadwerkelijk leidt tot compassie dan is het in ieder geval het proberen waard lijkt mij.


Met behulp van hypnotherapie ga ik een brug slaan tussen mijn bewuste gedachten (boosheid en het niet kunnen vergeven) naar mijn onderbewuste. Mijn bewuste (negatieve) gedachten reageren hardnekkig en keren steeds weer terug. Dit zorgt voor een hoop onvrede in- en buiten mij. Dit wil ik veranderen, want zoals Nelson Mandela het al zei:

“Resentment is like drinking poison and hoping it will kill your enemies”.


Veel Dagelijks Geluk!


Liefs,

Bindia.


Vind jouw missie……

Na mijn ontslag in 2014 kwam ik in een zwart gat terecht, waarna ik mijzelf bijeen moest rapen om weer aan de slag te kunnen. In de afgelopen drie jaar ben ik bezig geweest met wat ik nu wil met mijn loopbaan, waarom ik dat wil en hoe ik dat wil doen.


Ik heb er verschillende trainingen, seminars, opleidingen en vele gesprekken over gedaan om erachter te komen dat ik als trainer/coach en ondernemer met mijn (levens)ervaring, talenten, kennis en vaardigheden mensen kan helpen en daarmee de wereld een stukje mooier te maken. Ik heb nadien onder meer mijn missie kunnen formuleren en mijn stappen in de goede richting weten te zetten. Een zeer nuttige, maar lange zoektocht, die ook nog eens veel tijd, energie en geld heeft gekost.


Heb je het gevoel dat je op een doodlopend spoor bent en dat je een ander pad op wilt?


Bekruipt jou het gevoel dat je er meer in jou zit, maar dat je nog niet zo goed weet wat en hoe dat te vinden?


Je hebt eigenlijk alles al gezien en gedaan binnen de kaders van jouw baan en het bevredigt jou niet meer?


Je bent toe aan een nieuwe missie en  verfrist levensgeluk, maar weet niet hoe je die moet vinden?


Voor jou hoeft het allemaal niet zo lang te duren en zeker niet zoveel geld, tijd en energie te kosten. Wil jij erachter komen wat jij wilt met jouw leven en werk?


Wat belangrijk is dat je jouw waarom (The Why!) vindt, voordat je jouw missie formuleert. Ja, jouw waarom! Dat is van belang, want dat is jouw intrinsieke motivatie. Als de waarom jij iets wilt duidelijk is, kun je verder zoeken naar het hoe.


Afhankelijk van wat jij wilt, kan ik jou binnen een dag helpen met het vinden en formuleren van jouw nieuwe richting en missie als persoon, werknemer of ondernemer.


Hoe doe ik dat?
Dat doe ik door met jou 3 stappen te doorlopen:
1. Dat doe ik door samen met jou aan de hand van oefeningen te onderzoeken wat jij wilt, waarom jij dat wilt en hoe jij het wilt. Immers, het waarom (The Why?) jij iets wilt, is erg belangrijk om te weten, voordat je aan de slag gaat. Zo kun jij je richting nog beter bepalen. 
2. Vervolgens gaan we – ook weer middels opdrachten – jouw missie formuleren, op papier zetten, zodat jij volgens die missie jouw volgende stappen kunt bepalen en die kunt omzetten in acties.
3. De derde stap is dat jij jouw missie gaat leven!


Belangstelling? Ik help jou graag!


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep.

6 Maanden later

Ik: “Hé, hoi, hoe is het met jou?”

Rosanna: “Hoi hoi, ja, héél goed!”


Het deed mij zo goed, dat het nu eindelijk goed gaat met haar.

Ik: “Mag ik jou vragen om jouw ervaring met mijn coaching met anderen te delen?”

Rosanna: “Ja, natuurlijk. Dat doe ik graag voor jou.”


7 Maanden geleden belde ze mij op. Ze had een zware periode achter de rug. Vol met tegenslagen en stress. Ze voelde zich helemaal op. Ergens had ze gehoord over NLP en belde mij om te vragen of het een goed idee was als zij ook een NLP-opleiding zou doen. Ik: “Jazeker, doen, zei ik!”

Mijn persoonlijke ervaring met NLP toen ik in 2018 mijn NLP Practitioner-opleiding deed, is dat ik merkte dat de interventies snel en effectief resultaat geven. En het leek mij een goed idee als zij zou leren dit op zichzelf toe te passen.


Na 2 weken volgde er een appwisseling met Rosanna. Ze was erg verdrietig en had erg veel last van paniekaanvallen. Ze had inderdaad een informatieavond over het volgen van een NLP-training bezocht, maar zoals ze zich nu voelde, had ze een helpende hand van buiten nodig.

We spraken een coachingssessie af. En je raadt het al. Ze kwam niet…..


Toen ik haar belde, vertelde dat ze dat ze erg naar de coachingssessie had uitgekeken. Ze had haar wekker vroeg gezet en was er helemaal klaar voor. Het feit dat ze een afspraak had gemaakt voor de coaching, gaf haar al rust. Zo goed, dat ze de wekker uit deed, en daarna na een lange tijd fijn en diep had geslapen. Zo fijn voor haar!


Maar ze liet het er niet bij. Ze maakte kort daarna toch nog een afspraak.

We gingen aan de slag met elkaar, voor elkaar. De interventies verliepen goed. Duidelijk was dat Rosanna zich had voorgenomen om zich snel beter te gaan voelen. Ze liet zien dat ze haar situatie positief wilde veranderen en bereid was zich daar hard voor in te zetten.


Van deze intrinsieke motivatie maakte ik gebruik, en gaf haar oefeningen die zij na de coaching iedere dag diende te doen. Na de coaching wist ik dat Rosanna hiermee de kracht in zichzelf had hervonden en dat ze er nu klaar voor was om deze kracht in zich te vergroten. Het was een mooie geslaagde coaching voor mij. Hier doe ik het voor…

Maar voor Rosanna betekende het zoveel meer, blijkt uit haar verhaal.


Ze had last van benauwdheid, angsten, paniekaanvallen, hartkloppingen, hyperventilatie, slapeloosheid en een hoge mate van stress. De huisarts sprak zelfs van een eventuele burnout. Deze klachten heeft Rosanna. nu gelukkig niet meer.

“Ik merk bij mezelf een verschil van wel 90 procent zegt ze. Een dag en nacht verschil met vóór de coaching”, zegt ze.


Haar huisarts gaf haar zijn goedbedoelde adviezen: ontspan je en denk positief.

“Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als ik dat kon, zat ik nu niet met deze klachten.”


Rosanna is een slimme en sterke vrouw die heus wel begrijpt dat haar mind krachtig is en haar kan helpen. Wat ze nog moest ontdekken is, hoe zij haar mind haar moet laten helpen. Door de dagelijkse oefeningen heeft ze dit niet alleen ontdekt, maar merkt ze op dat wanneer het minder goed gaat, zij door haar oefeningen haar gedachten positief kan bijsturen. Tegenvallers mogen, maar ze laat zich daar niet meer door van de kaart brengen.


Eén van de NLP-interventies had enorme impact op haar, zei ze. De dagelijkse oefeningen zorgden ervoor dat de impact dagelijks haar kracht bevestigen.

“Ik gaf mijn gemoedstoestand vóór de coaching een 5. Ik voelde me een wrak en ellendig.

Na de coaching geef ik mezelf nu een 9 en ik wil naar de 10. Dit ga ik doen door iedere dag de oefeningen te blijven doen.”


Haar omgeving is zich ook bewust van haar mooie ontwikkeling.

Laatst ging ze bijvoorbeeld met een vriendin uit eten. Haar vriendin zei tegen haar vertelde dat het een jaar geleden onvoorstelbaar was om voor een gezellig etentje buiten de deur met elkaar af te spreken met Rosanne.


En onlangs is ze zelfs alléén naar de stad geweest en ziet ze dit als een heuse overwinning op haar paniekaanvallen. En dat is het zeker!

Ik ben zo trots op haar! De interventie is goed tot zijn recht gekomen door het commitment van Rosanna. Ze wilde verandering en bracht dit aan door na de interventie iedere dag de oefeningen te doen. Korte, kleine, eenvoudige oefeningen die nu – 6 maanden later – nog steeds een wereld van verschil voor haar maken.


Rosanna vertelde dat ze er nog niet is, maar dat ze goed onderweg is. Ik wens haar heel veel Dagelijks Geluk, Liefde en Kracht tijdens haar reis!


Lieve groet,

Bindia.


Het belang van intentie (zetten)

Wanneer je oude gewoonten wilt doorbreken en daar een door jou gewenst gedrag voor in de plaats wilt zetten, is het van belang om daar in de ochtend al mee te beginnen. Zodra je ’s morgens wakker wordt, kun je bijvoorbeeld starten met het zetten van een intentie.


Die intentie kan gericht zijn op wat je die dag graag wilt doen, wilt bereiken of wilt veranderen. Waarom in de ochtend? Dan sta jij – én jouw onderbewuste – nog open voor beïnvloeding. Als je in de ochtend meteen slecht nieuws krijgt van welke aard dan ook, is de kans groot dat de rest van de dag ook veel negatiever verloopt. Je bent minder positief, minder tevreden, minder dankbaar en daardoor minder Gelukkig.


Misschien wil je nu voor jezelf bedenken hoe zo’n dag dan bij jou verloopt en hoe je ermee omgaat? Misschien heb je dit onlangs nog meegemaakt? Ga maar eens na.


Het zetten van een intentie is een manier om de dag fijn te beginnen. Je stuurt dan als het ware jouw onderbewuste een bepaalde richting op. Hoewel het een eenvoudige methode is, is het niet zo dat je even een intentie zet en dat dan alles volgens die intentie verloopt. Nee, het zetten van een intentie is niet alleen bepalen wat je wilt. Het is ook eraan denken, het visualiseren, het voelen en het vervolgens rustig loslaten.


Ik heb dit geleerd bij mijn NLP-opleidingen bij UNLP en erover gelezen in de boeken ‘Mijn chaotische zoektocht naar een leven met intentie’ van Mallika Chopra en ‘Het Boek voor Coaches’ van UNLP-oprichter en psycholoog dr. Vincent van der Burg. Ik heb daar een kort stappenplan geleerd om op een goede manier intenties te zetten. Dat stappenplan deel ik graag met jou.


Intentie zetten in 6 stappen:

 1. Bepaal meteen in de ochtend – meteen na het wakker worden – jouw intentie: dat kan een doel zijn dat je wilt behalen, hoe je wilt handelen of hoe jij je wilt voelen. Bijvoorbeeld: Vandaag wil ik vrolijk zijn. Vandaag wil ik een productieve dag hebben. Vandaag wil ik kalm blijven. Vandaag wil ik genieten van de dag. Vandaag wil ik vriendelijk reageren op iedereen, bekende of vreemde. Wees je er wel bewust van dat het intenties zijn waar jij invloed op hebt. Je kunt geen intentie zetten voor of namens iemand anders. Wees jezelf, ook tijdens het zetten van jouw intentie.
 2. Spreek je intentie hardop of in jezelf uit: let er wel op dat die net zoals bij de voorbeelden hierboven positief zijn geformuleerd. Vermijd woorden als niet en woorden die met on- beginnen, zoals ongemakkelijk of ongelukkig. Zeg wat je wél wilt: Vandaag wil ik….. of Vandaag ga ik…..
 3. Visualiseer jezelf met en tijdens die intentie: hoe zie jij eruit als jij die dag jouw intentie leeft, wat zie jij jezelf doen, hoe reageert jouw omgeving er op, hoe ziet jouw dag eruit als jij leeft volgens die intentie?
 4. Voel hoe jij je wilt voelen met deze intentie: vat het gevoel tijdens de visualisatie, het inbeelden van jezelf met die intentie. Hoe voel jij je als jij volledig leeft met deze intentie. Hoe voelt het om vrolijk te zijn? Of productief? Of kalm? Of vriendelijk? En mocht het echt iets nieuws zijn voor jou, probeer je dan in te beelden hoe jij je graag zou willen voelen als jij leeft volgens jouw intentie.
 5. Herhaal jouw intentie: terwijl je aan het visualiseren en het voelen bent, herhaal dan je intentie en spreek die een aantal keren uit (hardop of in jezelf). Zodat die intentie in jouw bewustzijn blijft en in jouw onderbewustzijn zakt. Blijf ondertussen de beelden zien van jou als persoon die leeft volgens haar of zijn intentie. Het beeld mag vaag of rommelig zijn, want het gaat erom dat je in ieder geval een beeld creëert en erbij voelt. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je daarin zult worden. Beelden zullen duidelijk worden, gevoelens zullen intenser worden en de uitkomsten van het zetten van jouw intentie zullen sterker worden.
 6. Laat de intentie en dit ritueel dan los en begin aan je dag: stop met het uitspreken van jouw intentie en ga aan de slag met jouw dag.

Check aan het einde van de dag hoe jouw dag met deze intentie anders is verlopen, dan op dagen zonder een intentie. Nogmaals, doe dit iedere ochtend – minimaal 21 dagen lang, maar bij voorkeur 66 dagen – en het ritueel zal gemakkelijker zijn en het resultaat groter. Forceer jezelf niet, blijf rustig oefenen en alles komt goed.


Veel succes en veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Perdiep.


Mijn allereerste keer….

Zo dan, ik ga mijn allereerste keer met je delen.

De allereerste keer dat ik een indruk kreeg van hypnotherapie.

Dat was toen ik naar een Indiase film (Kudrat, 1981) keek.


Ik was waanzinnig gefascineerd hoe de psychiater ‘the lady in lead’ (my all time favorite actress Hema Malini)  in hypnose bracht en……

Ze plots verdween in een vorig leven!


Hé? Bestaat dat, een eerder leven, vroeg ik mij als jong meisje af. Volgens de psychiater in de film wel. En met behulp van informatie over haar vorige leven losten ze zelfs een moord op. Niet bepaald een doorsnee detectivefilm dus.


Later wist ik natuurlijk dat de scéne over hypnose natuurlijk héél erg gedramatiseerd was. Maar het fenomeen regressie door hypnose had mijn aandacht goed te pakken. Ik was geboeid door de kracht van het menselijke brein, het onderbewuste en het bewustzijn.

Inmiddels weet ik wat hypnotherapie wel  is. Ook is het belangrijk om te weten wat het niet is. Om jou ook een indruk te geven heb ik het voor jou in een schemaatje gezet.


Wat is hypnose wel?Wat is hypnose niet?
NatuurlijkHypnose is geen slaap
MenselijkHypnose maakt jou niet onmachtig
Hoe vaker in hypnose, des te
gemakkelijker
Hypnose kan niet tegen jouw wil
in
Eenvoudig te lerenHypnose is geen teken van
domheid
Geschikt voor volwassenen en
kinderen
Hypnose is niet
bovennatuurlijk
De werking van hypnose wordt
vaak
onderschat
Hypnose is geen
waarheidsserum
Hypnose kan niet worden gespeeld of
ingebeeld
Hypnose is niet alleen
ontspanning

Volgende week ga ik ook leren om in hypnotherapie te werken met regressie. Een bijzondere techniek, waar ik mij ontzettend op verheug om die te leren, zodat ik ook met hypnose en regressie anderen kan helpen. Afgelopen 18 jaar heb ik meer dan goede ervaringen opgedaan met de reguliere denkwijze. Nu leer ik een techniek waar ik ga leren om met het onderbewuste van een cliënt te werken. Waar je werkt aan de wortel van het probleem en deze leert verwijderen. Hoe gaaf is dat!


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,

Bindia.


Ps: ik popel om aanstaande september te starten met hypnotherapie bij Dagelijks Geluk. Vanwege beperkte tijd, heb ik dit jaar plek voor 10 hypnotherapietrajecten. Twee daarvan zijn al gereserveerd! Ik heb dus nog plek voor 8 cliënten. Wie-o-wie mag ik helpen alsjeblieft?


Hypnotherapie

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik de NLP Practitioner-opleiding heb afgerond. Het was één van de beste investeringen in mijzelf.

Wat mij in de opleiding ontzettend boeide, was dat door de NLP-oefeningen je jezelf en anderen snel kunt helpen. De effecten van de opdrachten waren bijzonder goed, omdat de resultaten meteen konden worden aangegeven.


Mijn favoriete trainer schroomde er niet voor om te delen dat de resultaten groter en diepgaander zouden zijn als je hypnose toepast bij de oefeningen.

Voordat mijn trainer dit met de groep deelde was ik wel gecharmeerd door het fenomeen hypnose, maar had ik niet er meer dan een handjevol commerciële ideeën over. En de wijze waarop mijn trainer hypnose toepaste leek bij lange na niet op wat ik in films en op tv had gezien.


Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Het idee dat hypnose een meerwaarde heeft bij het helpen veranderen van je mindset doordat je via je onderbewustzijn werkt, vind ik fascinerend. Dit betekent dat ik mijn cliënten nog intenser en met meer en sneller resultaat zou kunnen helpen. Wat is dat gaaf en waardevol!


Misschien raad je het al. Ik ga mij scholen. Maandag (17-6-2019) start ik met de opleiding hypnotherapie en als het loopt, zoals het zou moeten lopen, rond ik de opleiding na mijn examen in juli af. En kan ik deze bijzonder effectieve hulpmethode toevoegen in Dagelijks Geluk Coaching!

Kan niet wachten!


Veel Dagelijks Geluk!


Lieve groet,


Bindia.


Geluk

Wat is Geluk?

En waarom zou je Gelukkig zijn?

Hoe doe je dat: Gelukkig zijn?

En wat als je niet Gelukkig bent, ben je dan on-Gelukkig?

Waarom is Geluk voor de één niet hetzelfde als voor de ander?

Is het vinden van Geluk, Gelukkig zijn op zichzelf?

Jeetje, wat een hoop Geluk!


Wij, Perdiep en Bindia, zien onszelf en anderen graag Gelukkig.

Jouw Geluk zoals jij dat wenst voor jezelf. En mochten wij jou daarbij kunnen helpen, graag!


Dagelijks Geluk biedt workshops, trainingen en coaching(strajecten) die jou helpen, mocht jij hulp nodig hebben bij het vinden van wat jou Gelukkig maakt. Geluk dat voor jou is en er mag zijn, omdat het anderen niet benadeelt. Kiezen voor jouw eigen Geluk zonder egoïstisch te zijn. Dat kan!

Tijdens de workshops krijg je een introductie over hoe je door aan jezelf te werken de gewenste verbeteringen in jouw leven kunt bereiken.


Een dag waarin jouw persoonlijke ontwikkeling jouw volle aandacht krijgt, en je gemotiveerd wordt om aan jezelf te sleutelen. Jezelf beter en fijner voelen aan het einde van de dag, dat is waar we tijdens onze trainingsdagen samen aan gaan werken.


Verdieping en doortastende veranderingen maken kun je tijdens de persoonlijke coaching(strajecten). Waarbij je kunt kiezen voor een aansluitende unieke coachingsmethode (ITT©) om een optimaal resultaat te bereiken. Dit raden we jou van harte aan, als je voor blijvend positief resultaat wilt gaan.


Wil je meer weten over ons aanbod? Aarzel dan niet en stuur je vraag naar:

mail@dagelijks-geluk.nl of gebruik het contactformulier via deze link https://www.dagelijks-geluk.nl/contact op onze website.

%d bloggers liken dit: