fbpx
3 Tips om je ontslag te verwerken – Perdiep Ramesar, coach

Een ontslag is niet niks. Het gaat nog weleens gepaard met gevoelens van frustratie, teleurstelling en afwijzing. Het doet pijn om je baan te verliezen. Zelfs al vond je die job al niet meer zo leuk. De grond onder je voeten valt weg en je raakt in een zwart gat. Mocht je ooit ontslagen zijn, dan herken je dit misschien wel. Ik heb mijn ontslag in 2014 in ieder geval wel zo ervaren. Klinkt overdreven misschien, maar het leek wel alsof de bodem van mijn bestaan was weggevaagd. Ik heb daarna lang niets gedaan wat mij hielp om mijn leven weer op de rails te krijgen. Pas na 3 jaar ben ik pas begonnen met de werkelijke verwerking van dat verlies, van die rouw en de acties om weer rechtop in het leven te staan. Ik heb er jaren over gedaan, wat mij betreft hoef jij dat niet te doen. Daarom deel ik graag 3 tips met jou om weer regie op jouw leven te pakken na een ontslag.

  • Keer in jezelf en mediteer! In jezelf keren en naar jouw gevoel en lichaam luisteren is één van de belangrijkste zaken die ik heb moeten leren na mijn ontslag. Ik zat continu in mijn hoofd en dat werkte niet. Allemaal gedachten die heen en weer gingen, veelal negatief. Mijn interne dialoog, mijn stemmetje in mijn hoofd, strafte mij af, maar mijn ego gaf juist anderen de schuld. Wat mij hierbij heeft geholpen, is in mezelf keren door te mediteren. Ik heb in 2017 mijn cursus Transcendente Meditatie en in 2018 Vipassana-meditatie gedaan. Hiermee kan ik op elk moment van de dag even in mezelf keren. Als je niet meteen een cursus wilt doen, zijn er verschillende meditatie-apps, zoals Headspace en Meditation Moments en die van Deepak Chopra, waar je fijne geleide meditaties kunt beluisteren. Het maakt mij niet uit welke manier je gebruikt, maar doe het, ga mediteren. En op de pagina https://dagelijks-geluk.nl/gratis kun je ook meditaties en visualisaties vinden.
  • Neem je verantwoordelijkheid en benoem jouw eigen bijdrage! Bij ontslag is het altijd heel verleidelijk en gemakkelijk om je baas de schuld te geven, omdat hij of zij jou heeft ontslagen. Dat zal zeker zo zijn, maar durf ook eens te kijken naar wat jouw bijdrage is geweest in dit geheel. Wat heb jij gedaan? Eén van de moeilijkste en confronterende vragen die mijn lief Bindia mij stelde over mijn ontslag was: “Ja, ok, je bent ontslagen en je bent boos en gefrustreerd, maar wat was jouw bijdrage hierin. Er is vast iets wat jij hebt gedaan, waardoor jouw werkgever een reden kreeg om je te ontslaan.” Bam, die kwam hard binnen. Ik reageerde aanvankelijk weer boos en gefrustreerd, maar gaandeweg begon het bij mij te dagen. Wanneer ik mijn verantwoordelijkheid neem, pak ik ook weer regie terug op mijn leven. Ga jij dat ook doen? Ik raad het jou van harte aan.
  • Leef gezond en kom in beweging! Jouw lichaam is jouw tempel. Daar huis jij in voor dit leven en hoe zuiniger je met dat paleis omgaat, hoe langer kun jij van dat lijf genieten. Een ontslag kan er behoorlijk in hakken. Ik werd meteen na mijn ontslaggesprek heel ziek met een flinke griep met koorts, verkoudheid, hoesten, et cetera. Ik werd letterlijk ziek van mijn ontslag. Jouw persoonlijkheid krijgt een flinke knauw, maar jouw lijf vangt het op. De stress zit in jouw lichaam, waardoor je allerlei kwalen kunt ontwikkelen. Daarom is het van belang dat je goed voor jezelf blijft zorgen: op tijd slapen, gezonde voeding en genoeg bewegen. Ga op tijd naar bed, sta vroeg op en maak elke dag een wandeling. Dat is goed voor jouw lijf en het geeft ook nog eens rust in je hoofd.

Dit waren 3 tips om jouw ontslag te verwerken. Mij hebben ze goed gedaan. Wil je meer tips en suggesties voor het verwerken van jouw ontslag en weer regie op je leven te pakken?

Download dan via onderstaande knop mijn GRATIS E-Book ‘Van Onzichtbaar naar Zichtbaar’, dat daarover gaat.

Ik wens jou alle regie op jouw leven!

Lieve groet,

Perdiep Ramesar, coach.

%d bloggers liken dit: